Nederlandse investeringen R&D net onder EU-gemiddelde

Nieuws | de redactie
18 september 2017 | De Nederlandse uitgaven aan R&D blijven ligt achter bij het Europese gemiddelde. De cijfers uit het regionaal jaarboek van Eurostat, het statistiekenbureau van de Europese Unie, laten zien dat Utrecht en Noord-Brabant op dit punt de koplopers van Nederland zijn.

In 2014 stelde Europese Unie zich voor 2020 ten doel dat overal in Europa de relatieve investeringen in R&D boven de 3% van het BNP liggen. Dat is vooralsnog niet het geval. Gemiddeld ligt dit percentage in Europa nu op 2,3%, met uitschieters naar boven in het gebied ten noordoosten van Londen (bijna 5%) en grote delen van Zuid-Duitsland.

In Nederland wordt het EU-gemiddelde (2,3%) met met 2,1% net niet gehaald. Er zijn bovendien nog geen regio’s die de doelstelling voor 2020 al hebben bereikt. Noord-Brabant is met 2,73% daarin het verst op weg, terwijl Friesland en Drenthe nog geen 1% van hun BNP in R&D investeren. Ook op gebied van het aantal werkenden in onderzoeksfuncties lopen Friesland en Drenthe achter op de rest van Nederland.

Fiscaal beleid voor extra R&D-investeringen

Eerder dit jaar maande de Europese Commissie Nederland al eens om meer te investeren in R&D. De Commissie constateerde dat overheidsinvesteringen ondanks de aantrekkende economie de laatste jaren gestagneerd zijn. Zij adviseert daarom dat Nederland fiscaal beleid gaat maken op basis waarvan het mogelijk is om extra investeringen te doen in onderzoek en innovatie.

RDkaartklein

[Opklikken voor groot]

Wat over heel Europa opvalt is dat in de noordwesten van Europa relatief meer wordt geïnvesteerd dan in het zuiden en oosten. Met name in Roemenië en Bulgarije liggende de gemiddelde investeringen bijna overal ver onder de 0,5%. In Spanje en Italië ligt dit percentage iets hoger, maar komt het nagenoeg nergens boven de 1,5% van het BNP uit.

Het volledige regionaal jaarboek van Eurostat is hier te lezen. Alle statistieken vindt u hier


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK