NHL en Stenden definitief samen verder

Nieuws | de redactie
8 september 2017 | Het duurde even maar NHL en Stenden hebben nu ook groen licht gekregen van OCW voor de fusie van beide hogescholen. Voorlopig zal de hogeschool als NHL Stenden door het leven gaan, maar de verwachting is dat er een nieuwe naam komt in de toekomst.

Een “heel positief oordeel”, zo sprak Stenden-voorzitter Leendert Klaassen bij de jaaropening over het besluit van OCW en de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) om de fusie van NHL en Stenden goed te keuren. “Ze zagen hoe we de afgelopen vier jaar heel zorgvuldig te werk zijn gegaan en daarbij nadrukkelijk de medewerkers en studenten in het proces hebben betrokken.”

Een definitief nieuwe situatie

Voor Klaassen is het zijn laatste jaaropening als voorzitter. Als in 2018 de nieuwe hogeschool – onder de voorlopige naam ‘NHL Stenden’ – van start gaat neemt Erica Schaper het stokje over. “Het is een bijzonder moment dat we nu groen licht hebben, maar het blijven spannende tijden, want nu begint het implementeren,” zegt Klaassen. “Het is een fase van een definitief nieuwe situatie. Dat vergt ook inlevingsvermogen van studenten en docenten.”

In de fusiehogeschool komt de nadruk te liggen op Design-based education vertelde Klaassen. “We zijn een internationale multi-campus hogeschool en willen een broedplaats zijn voor het leren en onderzoeken van studenten. Dat past ook bij de twee opdracht die we onszelf met de Vereniging Hogescholen hebben gegeven: vorming en emancipatie.”

Ook Erica Schaper sprak bij haar benoeming als voorzitter van NHL Stenden tegen ScienceGuide over de maatschappelijke rol van de hogescholen. Het HBO is “echt een schakel met heel veel maatschappelijke relevantie. Studenten en onderzoekers hebben een heel ander profiel dan op de universiteit, het is veel meer gericht op de toepassing en dat is volgens mij waar nu ook veel vraag naar is in de samenleving.”

Pabo-instroom trekt aan

Leendert Klaassen greep zijn laatste jaaropening ook aan om nog even te wijzen op de Pabo in het licht van de grote lerarentekorten. “De pabo staat als opleiding in het hart van de maatschappij. De afgelopen jaren is de instroom gedaald, maar het lijkt er op dat het schrikeffect nu wat is weggeëbd. We zien weer groei, en heel belangrijk daarbij, ook van de zij-instromers.”

De scheidend collegevoorzitter van Stenden constateert derhalve dat het effect dat de verscherpte toelatingseisen van de pabo’s aanvankelijk hadden, minder aan het worden is. “Dat is goed, want ik vind dat we nooit concessies mogen doen aan de kwaliteitseisen aan onze toekomstige docenten.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK