Risico op promotie in WW groeit

Nieuws | de redactie
25 september 2017 | Universiteiten bieden steeds vaker promotieplekken aan van minder dan de vier jaar full time die wordt gehanteerd als standaard. Dat blijkt uit onderzoek van het Promovendi Netwerk Nederland dat vacatures inventariseerde op Academic Transfer. “Zo breng je promovendi bij voorbaat al in een precaire positie,” aldus Rolf van Wegberg.

Over hoe lang een promotie mag duren wordt al enige tijd discussie gevoerd. Waar in Nederland de gemiddelde promotieduur rond de vijf jaar ligt, stelde de KNAW onlangs in het rapport Promoveren Werkt dat de promotieduur teruggebracht moet worden naar vier jaar maar niet minder omdat “een nominaal promotietraject van vier jaar in de regel noodzakelijk is voor een goede academische promotie.”

Dubieuze vacatures

Toch blijken steeds meer instellingen ‘dubieuze’ contracten aan te bieden, zo blijkt uit een inventarisatie van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN). Onder ’dubieuze‘ vacatures rekent het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) vacatures die aanstellingen voor korter dan vier jaar of verplicht parttime aanbieden. PNN nam in totaal 1481 vacatures die op AcademicTransfer werden aangeboden mee in haar Monitor Arbeidsvoorwaarden.

Waren in 2015 nog 10,1% van de vacatures “dubieus”, in 2016 is dat percentage gestegen naar 14,2%. Dit verbaast de voorzitter van het PNN, Rolf van Wegberg “Wij hebben in september 2016 overlegd met het Rectorencollege van de VSNU. Zij waren met ons van mening dat promoveren in de WW gewoon absoluut niet kan.” In de Financiële Telegraaf voegde de VSNU hier zaterdag aan toe: “Het uitgangspunt voor promoveren blijft vier jaar fulltime.”

“De urgentie is er alleen maar groter op geworden, getuige de verontrustende signalen van individuele promovendi,” Stelt Van Wegberg die niet verder in wil gaan op de individuele verhalen “elke promotie die afgerond moet worden in de WW is er een te veel.”

De cijfers over promovendi die ontoereikende contracten krijgen aangeboden, komen in een tijd dat het welzijn van jonge academici onder een vergrootglas ligt. Onderzoek in zowel Vlaanderen als Nederland liet begin dit jaar al zien dat veel promovendi kampen met psychische problemen als gevolg van de slechte werkomstandigheden op de universiteit.

De Monitor Arbeidsvoorwaarden van PNN leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK