Vlaams quotum voor vrouwelijke professoren

Nieuws | de redactie
22 september 2017 | De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil dat er meer vrouwen gaan werken in de top van de universiteit. In een interview met weekblad Knack kondigt rector Caroline Pauwels een quotum voor vrouwelijk professoren aan.

Net als in Nederland staat gendergelijkheid in het Vlaams hoger onderwijs ook ter discussie. De rector van de Vrije Universiteit Brussel komt nu met het voorstel om met een vrouwenquotum te gaan werken op haar universiteit. De VUB zou dan de eerste universiteit zijn van de lage landen die met een quota werkt vooralsnog is er geen enkel universiteit die dit instrument wil inzetten.

Naar 1 op de 3 vrouwelijke professoren

Minister Bussemaker dreigde in Nederland al eens met een vergelijkbaar quotum, maar vooralsnog is het daar op universiteiten nog niet van gekomen. In Vlaanderen pakt de Vrije Universiteit Brussel de handschoen nu op.

In een interview in het Vlaamse weekblad Knack zegt Pauwels: “Op vlak van gendergelijkheid doet de VUB het beter dan de andere universiteiten: 28 procent van onze professoren is vrouw’, zegt de VUB-rector. ‘Alleen slagen we er maar niet in om dat cijfer tot 33 procent op te trekken. Daarom hebben we nu besloten om van dat streven een verplichting te maken: 1 op de 3 professoren moet een vrouw zijn. Voor mij was dat een heel moeilijke beslissing. Maar blijkbaar zijn quota de enige manier.”

Nog niet genoeg allochtone doctorandi

Ook de etnische diversiteit op de universiteit kwam in het interview met Knack ter sprake. Volgens Pauwels is het nog veel te vroeg om een quotum in te voeren voor professoren  met een migratieachtergrond. “Om te beginnen zijn er nog niet genoeg allochtone doctorandi. Ik wil eerst nagaan welke hindernissen zij nu ervaren en waarom er niet vanzelf aan academici van vreemde origine wordt gedacht als er functies vrijkomen.”

In het interview zegt ze nog dat 35 procent van de studenten aan de VUB buitenlandse roots heeft, bij 23 procent liggen die buiten Europa. “In onze aula’s zitten al snel meer dan vijftig verschillende nationaliteiten. Dat is vooral een pluspunt: al die studenten van vreemde origine vormen een enorme bron van kennis. We zouden wel gek zijn om die niet te benutten.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK