Zonder goed onderwijs is een gebouw een lege huls

Nieuws | de redactie
11 september 2017 | De opening van het hogeschool jaar van Inholland was dit jaar op de locatie in Alkmaar en dat was niet zonder reden. Het vernieuwde gebouw werd geopend, helemaal duurzaam en voorbereid op de groei, want Inholland groeit.

De voorzitter van Inholland, Jet de Ranitz sprak de toegestroomde studenten en medewerkers toe en kon met tevredenheid vaststellen dat het goed gaat met de hogeschool. “De studententevredenheid neemt toe, medewerkers zijn weer trots op onze hogeschool en financieel staan wij er ook goed voor en we groeien weer.” 

Dirk van der Bijl, locatiedirecteur Alkmaar, was verheugd met de nieuwe locatie. “We hebben de afgelopen vijftien maanden hard gewerkt. We hebben lang gestoeid met de indeling, maar we hebben nu een gebouw dat heel erg mooi is. Wij zijn blij dat iedereen er in geslaagd is om er een onderwijsgebouw van te maken. Je komt weleens in een gebouw waarvan je denkt: het kan een ziekenhuis zijn, een belastingkantoor, maar dit gebouw ademt echt onderwijs.” 

Duurzaamheid 

Volgens Van der Bijl past deze renovatie van de locatie Alkmaar helemaal in de doelstelling van Inholland. “Dit gebouw is ook duurzaam. Dat past ook bij het thema van deze hogeschool. Dat willen wij niet alleen in onze beleidsstukken zetten, bij de renovatie van zo’n gebouw moet je al die aspecten van duurzaamheid ook terugzien, ander wordt je als hogeschool ongeloofwaardig.” De elektriciteit die het gebouw gebruikt komt van de zonnepanelen op het dak en zijgevel van het gebouw, daarnaast is er een systeem van koude- en warmteopslag. 

De locatie Alkmaar is sterk verbonden met de regio en dat kwam ook tot uiting in de totstandkoming van dit gebouw, zo legt Van der Bijl uit. “Er is gekozen voor het thema stadspark, wat compact groen is en luchtig. Wij zijn er ook trots op dat een van onze oud-studenten heeft meegewerkt met dit ontwerp. Wij zijn een hogeschool voor de regio van de regio. Dus we hebben zo veel mogelijk gekeken bij de aanbestedingen of wij niet bedrijven konden benaderen hier uit de regio. Dat is ook gelukt.” 

Daarnaast wist de locatie Alkmaar een fors meer aantal studenten te trekken dan het jaar daarvoor. “Wij hebben het gelukkig niet voor leegstand gebouwd, stel je voor dat je een prachtig gebouw hebt maar waar geen studenten komen. Wij hebben dit studiejaar 12% meer aanmeldingen dan vorig jaar. Dan is een modern onderwijsgebouw ook van belang, maar zonder goed onderwijs is een nieuw gebouw niet meer dan een lege huls.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK