Amsterdams hoger onderwijs eert Van der Laan

Nieuws | de redactie
6 oktober 2017 | Gisteravond is burgemeester Eberhard van der Laan overleden. Ook het hoofdstedelijke hoger onderwijs staat stil bij het overlijden van de burgemeester. De UvA prijst zijn optreden in het bijzonder bij de roerige tijden rondom de Maagdenhuisbezettingen.

“De afgelopen zeven jaar was Eberhard van der Laan met zijn grote betrokkenheid, enorme inzet en bestuurlijke kracht van grote waarde voor onze stad en voor de kennisinstellingen in Amsterdam. Daarvoor zijn wij hem zeer dankbaar,” zo reageert de UvA.”

Ook de vicevoorzitter van de VU, Marjolein Jansen betuigt in een reactie op Twitter haar medeleven. “Een markant alumnus van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is niet meer”, reageert vicevoorzitter Marjolein Jansen van de onderwijsinstelling. Jurist Van der Laan studeerde rechten aan de VU. Jansen, ook vicevoorzitter van Sail Amsterdam, roemt hem om het debat en de steun als betrokken mens bij het nautisch evenement en de samenleving.

De UvA gaat in de reactie ook verder in op de rol die Van der Laan gespeeld heeft bij de roerige periode in 2015 rondom het Maagdenhuis. “Voor de Universiteit van Amsterdam in het bijzonder was de betrokkenheid van Van der Laan zichtbaar tijdens de roerige periode in het voorjaar van 2015. Hij was nog herstellende van een oogoperatie toen hij een poging tot mediation leidde bij de bezetting van het Bungehuis. Studenten vroegen hem daarna te komen bemiddelen op de eerste avond van de bezetting van het Maagdenhuis, waar hij tot diep in de nacht in debat ging. Het toonde zijn band en altijd durende wens tot het zoeken van een oplossing.” 

Amsterdam sociaal houden

De betrokkenheid van de burgemeester bij de samenwerking van de Amsterdamse kennisinstellingen wordt door de UvA uitgebreid geprezen. “Minder direct zichtbaar maar minstens zo belangrijk was zijn grote betrokkenheid bij de Amsterdam Economic Board. In de Board bracht Eberhard van der Laan de gemeente, kennisinstellingen en private organisaties dicht bij elkaar. Het werd een kruisbestuiving waar hij zich heel direct en persoonlijk voor inzette, hard aan werkte en veel mee heeft bereikt.” 

In de vele reizen die Van der Laan maakte voor de stad bleek de burgemeester een ambassadeur te zijn voor het Amsterdamse hoger onderwijs. “Door het benadrukken van Amsterdam als knooppunt van kennis in de wetenschappelijke wereld tijdens zijn werkbezoeken, en door het bezoeken van de alumni netwerken van de universiteiten,” zo schrijft de UvA. 

De UvA sluit de reactie af met de belofte om in de geest van de overleden burgemeester de stad Amsterdam sociaal te houden. “Wij gaan hem missen. Als burgemeester, als collega en als mede-Amsterdammer. Zijn wens om de stad voor haar bewoners leefbaar en sociaal te houden, beschouwen wij als een blijvende opdracht.”

 

 

 

 

 

 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK