Anka Mulder nieuwe voorzitter Saxion

Nieuws | de redactie
2 oktober 2017 | Anka Mulder wordt de nieuwe voorzitter van Saxion. Bij de hogeschool volgt zij de afzwaaiende Wim Boomkamp op. “Ik ben enthousiast over de contacten van Saxion met de buitenwereld, in de regio en internationaal”, zegt Mulder die nu nog vicevoorzitter bij de TU Delft is.
Anka Mulder (foto: iemand)

“Ik ben heel erg blij dat Anka naar Saxion komt. Ze is een topbestuurder, die zeer gewaardeerd wordt, heel veel kennis van het hoger onderwijs heeft en een enorm netwerk meebrengt”, vertelt Ineke van Oldeniel die vanaf 1 januari 2018 samen met Mulder het College van Bestuur van Saxion zal gaan vormen.

Digitaal en sociaal

Anka Mulder heeft zich de afgelopen jaren bij de TU Delft met name een groot pleitbezorger van digitalisering in onderwijs en onderzoek getoond. Onlangs schreef zij nog de voorzet voor de agenda voor techniek in het hoger onderwijs die de VSNU bij de academische jaaropeningen presenteerde.

“Deze notitie is bedoeld om een gemeenschappelijk startpunt te vergemakkelijken door helderheid te geven over wat de stand van technologie in onderwijs is, welke invloed het kan hebben en een aantal suggesties te geven voor gezamenlijk optreden,” schreef Mulder in de inleiding van de notitie. Hoewel het plan specifiek voor universiteiten werd geschreven, is de notitie ook voor hogescholen relevant.

In Delft en daarbuiten staat Mulder bekend als een collegelid dat niet schuwt om naar buiten te treden. Op haar eigen weblog schrijft ze over een breed scala aan onderwerpen, van instellingsaccreditatie tot Open Science, en is ze een veel geziene gast bij debatten. Als aanspreekpunt voor de studenten- en studieverenigingen is ze onder andere betrokken bij het proces om een cultuurverandering teweeg te brengen in de verenigingscultuur.

In 2015 was Anka Mulder nog te gast bij de Wissenstag op de Hannover Messe, georganiseerd door Platform Bèta Techniek en ScienceGuide. Zij sprak daar onder meer over de mogelijkheden en uitdagingen in het gebruik van nieuwe vormen van onderwijs.

Ondernemende geesten

Bij Saxion treedt Mulder in de voetsporen van Wim Boomkamp die liefst tien jaar voorzitter was van de hogeschool in Overijssel. “Met heel veel plezier en met de inzet en bijdrage van alle collega’s heb ik vorm mogen geven aan de strategische koers van Saxion, in het bijzonder de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek, alsmede aan de positie van onze hogeschool in de maatschappelijke omgeving, zowel regionaal, nationaal als internationaal”, zei Boomkamp bij zijn afscheid.

Bij zijn laatste opening van het hogeschooljaar als voorzitter had Boomkamp onder meer Z.K.H. Prins Constantijn te gast. De hogeschool heeft ondernemerschap bij studenten als één van de speerpunten benoemd. Boomkamp stelde bij de jaaropening dat er nog te veel wordt gekeken naar universiteiten als het over ondernemerschap gaat. “Ondernemerschap wordt vaak nog voornamelijk bezien vanuit het wo, vanuit het perspectief van een uitvinding,” zo lichtte hij toe tegenover ScienceGuide. “Het is met name het hbo dat minder de uitvinder centraal stelt en meer inspeelt op ondernemerschap.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK