Blik op Brexit in Brits curriculum
‘McCarthyisme’, zo noemen academici het verzoek van Heaton-Harris. “Deze vraag om informatie lijkt op het eerste oog onschuldig, maar is in feite heel erg gevaarlijk”, vertelt David Green, de rector van Worcester University tegen The Guardian. “Het is een eerste stap richting gedachtenpolitie, de politieke censuur en newspeak die wordt gerechtvaardigd als ‘de wil van het volk’.”
Aangepakt om mogelijke bias
In de brief die Heaton-Harris aan de rectoren schreef (hier te lezen) vraagt het conservatieve parlementslid of universiteiten hem de namen wil verstrekken van alle universitair docenten die zich bezighouden met Europese politiek, meer specifiek de Brexit. Daarnaast wil Heaton-Harris een kopie van de syllabus en link naar de colleges die over dit onderwerp gaan.
Heaton-Harris legt in zijn brief verder niet uit wat hij precies van plan is met de verkregen informatie, maar de Britse academische wereld lijkt overtuigd van de intenties van het parlementslid. “Er gaat een duidelijke dreiging van uit dat universiteiten op enigerlei wijze aangepakt zullen gaan worden voor hun mogelijke bias,” laat Kevin Featherstone, hoofd van het European Institute van de London School of Economics (LSE) weten.
Leidende positie behouden
Dat er sprake is van bias, wordt door de LSE ten sterkste ontkent. “De academische vrijheid om de belangrijkste maatschappelijke kwesties te bestuderen, te komen tot eigen conclusies en te participeren in publiek debat is essentieel voor onze universiteiten en de leidende positie van het Britse onderzoek”, zegt een woordvoerder.
Begin dit jaar benadrukte Theresa May al dat Groot-Brittannië er ook na de Brexit alles aan zal blijven doen om die leidende positie te behouden. “Wij verwelkomen overeenstemming om de samenwerking met onze Europese partners voort te zetten op belangrijke initiatieven op het gebied van wetenschap en technologie.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap