Commissie veegt vloer aan met Hongaars ho

Nieuws | de redactie
5 oktober 2017 | De Hongaarse wet op het hoger onderwijs is onverenigbaar met de EU-regels omtrent vrijheid voor onderwijsinstellingen. Volgens de Europese Commissie is de wetgeving “in strijd met de academische vrijheid, het recht op onderwijs en de vrijheid van ondernemerschap.”

Deze zomer zorgde een nieuwe hoger onderwijswet in Hongarije al voor onrust in het Europees Parlement. Met de invoering van de nieuwe wet werd het specifiek de Central European University (CEU) in Boedapest erg moeilijk gemaakt open te blijven. De CEU staat in de Verenigde Staten geregistreerd en de nieuwe wet verbiedt het instituten die van oorsprong buitenlands zijn om Hongaarse diploma’s uit te reiken, tenzij er een overeenkomst is met het land waar deze is gevestigd – deze overeenkomst was president Victor Orbán van Hongarije niet van plan te tekenen met rivaal en rector van de CEU George Soros.

Commotie in Europees parlement en in Nederland

Met name in de fractie van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europarlement klonk kritiek op de Hongaarse hoger onderwijswet. Dat is saillant omdat het de fractie is waar ook de partij van de Hongaarse premier Orbán deel van uitmaakt. “We vinden het moeilijk, zo niet onmogelijk om de redenen voor de nieuwe Hongaarse wetgeving te begrijpen,” zo lieten andere partijen binnen de EVP destijds weten.

Inmiddels heeft de Europese Commissie zich al meermalen over de Hongaarse wet op het hoger onderwijs gebogen. De laatste reactie is niet mild. De Commissie acht “de nieuwe wet in strijd met het recht van academische vrijheid, het recht op onderwijs en de vrijheid van ondernemerschap die zijn verankerd in het Handvest van de grondrechten van de EU.”

Ook laat de Commissie in haar advies weten dat de wet niet verenigbaar is met “de wettelijke verplichtingen die voor de EU voortvloeien uit het internationale handelsrecht.” De Europese Commissie heeft Hongarije twee weken de tijd gegeven om aanvullende verduidelijkingen te verschaffen. De Commissie kan de zaak bij geen of onbevredigend antwoord voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK