David Petraeus’ lessen over vrede en veiligheid

Nieuws | de redactie
16 oktober 2017 | “De strijd vlak na de strijd is altijd heel belangrijk. Kijk deze morgen nog naar de strijd tussen de Koerdische Peshmerga en het Iraakse leger.” Oud-generaal David Petraeus gaf op bezoek bij NHL en Stenden zijn visie op Donald Trump, terrorisme en de grootste bedreigingen voor de wereldvrede.

De generaal die in 2007 het bevel kreeg over de Amerikaanse troepen in Irak was te gast in Leeuwarden. Met “Fryslân boppe” begroette Petraeus de aanwezige studenten, daarmee refererend aan zijn eigen Friese komaf. Petraeus is de zoon van een vader uit Franeker die, zo liet Petraeus weten zelfs op hoge leeftijd Engels met een sterk Nederlands accent bleef praten.

Kijk naar de strijd vlak na de strijd

In Leeuwarden beantwoordde Petraeus een uur lang vragen van studenten van onder meer de opleidingen veiligheidsmanagement en Europese politiek. Centraal stond daarin het thema leiderschap in politiek en maatschappelijk moeilijke tijden. Daarbij ging het natuurlijk ook over zijn eigen ervaringen als legerleider.

In 2003 viel het Amerikaanse leger Irak binnen om het land te ontwapenen en Saddam Hoessein ten val te brengen. David Petraeus had de leiding over de troepenmacht in Irak van 2007 tot 2008 en volgt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nog altijd met grote zorgen. Gevraagd naar de grootste dreiging voor wereldvrede wijst Petraeus allereerst naar Noord-Korea, maar direct daarna volgt de situatie in Irak.

“Deze morgen nog hoorde ik over de situatie in Irak waar het Iraakse leger in gevecht is met de Koerdische Peshmerga rond Kirkuk. Nu de militaire strijd met IS lijkt te zijn gestreden komt het moeilijkste moment. De strijd vlak na de strijd is altijd belangrijk en het is triest dat die hier zo snel al lijkt te gebeuren,” zegt Petraeus. “Ik snap dat de Koerden een referendum voor onafhankelijkheid wilden, maar als je eerlijk bent moet je stellen dat het uitgesteld had moeten worden.”

“Dit is een strijd die gaat over macht en middelen, namelijk het vliegveld en de olievelden nabij Kirkuk. Dat betekent dat de situatie heel snel uit de hand kan lopen.” Welke mondiale effecten dat kan hebben, laat volgens Petraeus de situatie in Syrië zien. “Wat daar gebeurd is raakt de hele wereld, kijk alleen al naar de stroom van miljoenen vluchtelingen. Je zou kunnen stellen dat dit direct effect heeft op verkiezingen in Europa en de opkomst van het populisme.”

Kijk naar de daden in plaats van de woorden

Gevraagd naar het opkomend populisme ging David Petraeus ook vragen naar het presidentschap van Donald Trump niet uit de weg. “Ik ben gestopt met stemmen toen ik mijn eerste ster als generaal kreeg,” vertelde Petraeus. “Ik heb zowel gediend onder de democraten als de republikeinen en ik vind het belangrijk dat als je dient in het leger je oprecht apolitiek moet zijn.”

De visie van de voormalig legerleider op het presidentschap van Donald Trump was genuanceerd. “Als je voorbij de campagneretoriek kijkt naar het daadwerkelijke beleid, dan zie je eigenlijk vooral continuïteit. Er zijn wel veranderingen geweest, maar het meeste beleid is gecontinueerd. Je zou enkel kunnen zeggen dat er iets meer ‘message discipline’ zou kunnen zijn,” constateerde Petraeus.

De oud-generaal drukte de studenten daarom op het hart om vooral voorbij het getwitter te kijken. “Heb meer aandacht voor de daadwerkelijke daden. Er is heel veel show, dat is ook waar Trump vandaan komt. Hij houdt er van, hij gedijt er onder, maar ondertussen moet je de aandacht houden op wat er bijvoorbeeld echt gebeurt in de Baltische staten.”

Kijk naar terrorisme op het web

De situatie in Syrië en de gevolgen die dat heeft gehad voor de wereld zijn het gevolg van religieus extremisme zoals IS propageert. Dat is geen probleem wat je zomaar met een troepenmacht oplost. “We kunnen een staak door het hart van het leger van IS steken, maar we kunnen niet hetzelfde doen met de ideologie er achter.”

Die ideologie verspreidt zich niet alleen fysiek, maar ook online. Dat is één van de belangrijkste dingen waar Petraeus voor waarschuwt. “Eén van de dingen die me de afgelopen jaren verrast heeft is hoe goed Rusland er in slaagt om sociale media te gebruiken. Ze wisten zelfs gebruik te maken van ‘mobile gaming’, ja, ze zaten zelfs in Pokémon.”

Hetzelfde vernuft is ook aanwezig bij terroristische groepering, ziet Petraeus. “Het grote verschil is dat die groeperingen in tegenstelling tot regeringen geen retouradres kennen. Eén van de dingen waar ik voor vrees is dat een terroristische organisatie op een gegeven moment in staat is om het elektriciteitsnet van de Verenigde Staten plat te leggen en ervoor te zorgen dat het plat blijft liggen. Dat is denk waar we in de toekomst met terrorisme heengaan.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK