Leiden en Groningen hofleveranciers Rutte III

de redactie
26 oktober 2017 | Vijf alumni van de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden nemen zitting als minister of staatssecretaris in Rutte III. Daarnaast zitten er vier historici in het kabinet en acht bestuurskundigen. Ook zitten er twee hbo-alumni in Rutte III: Hugo de Jonge en Halbe Zijlstra.

Dit kabinet kent veel bestuurskundigen, van de 24 bewindslieden hebben er acht bestuurskunde gestudeerd, vier economie en ook vier geschiedenis. Daarnaast zit er maar een bèta in het kabinet: Eric Wiebes, die werktuigbouwkunde studeerde aan de TU Delft. Het zijn er maar twee, maar de beide alumni vanuit het hbo hebben wel zware posten binnen Rutte III. Zo is Halbe Zijlstra alumnus van de Hanzehogeschool en gaat nu aan de slag als minister van Buitenlandse Zaken. Hugo de Jonge is als oud-pabostudent van Inholland vicepremier en minister van VWS in het nieuwe kabinet.

Er gaat niets boven Groningen

De Universiteit Groningen heeft vijf alumni afgevaardigd voor het nieuwe kabinet. De nieuwe minister van onderwijs Arie Slob (CU) heeft geschiedenis gestudeerd aan de RUG, Bruno Bruins (VVD) de minister op VWS heeft daar bestuurskunde gestudeerd. Halbe Zijlstra (VVD) de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en commerciële economie aan de Hanzehogeschool. Stientje van Veldhoven (D66) die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wordt heeft bestuurskunde gestudeerd aan de RUG.

Terwijl het CDA traditiegetrouw veel bewindslieden heeft gehad die gestudeerd hebben aan de Vrije Universiteit is dit voor het eerst niet het geval. De nieuwe minister van Justitie Grapperhaus en van CDA-huize heeft aan de UvA rechten gestudeerd. Wopke Hoekstra (CDA), de nieuwe minister van financiën, heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Leiden. De van huis uit Volendamse en katholieke Mona Keijzer die staatssecretaris wordt van Economische Zaken heeft bestuurskunde gestudeerd aan de UvA.

Hugo de Jonge heeft een onderwijsachtergrond, hij heeft aan de pabo gestudeerd van de Ichtus hogeschool in Rotterdam, de voorloper van Inholland. De enige bewindsvrouw die aan de van oudsher anti-liberale VU heeft gestudeerd is de liberaal Barbara Visser (VVD), zij studeerde daar economie en is nu de nieuwe staatssecretaris van Defensie.

Vanuit D66 komt de internationale studie-ervaring. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) heeft als enige niet in Nederland gestudeerd en volgde een studie filosofie aan de University of Exeter. Kajsa Ollgron, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, heeft geschiedenis gestudeerd aan de UvA en Stientje van Veldhoven heeft tijdens haar studie aan de RUG ook nog vakken gevolgd aan de Sorbonne in Parijs. De nieuwe minister van OCW en verantwoordelijk voor hoger onderwijs, Ingrid van Engelshoven heeft bestuurskunde gestudeerd in Nijmegen en rechten in Leiden.

Lees hier meer over de nieuwe hoger onderwijsminister.

Ook dit kabinet kent net als vorige Rutte-kabinetten veel alumni van de Leidse universiteit. Zoals bekend heeft de premier Mark Rutte hier geschiedenis gestudeerd, net als de nieuwe staatssecretaris van VWS. Paul Blokhuis. Sander Dekker, minister van veiligheid en justitie, heeft bestuurskunde gestudeerd in Leiden en zoals eerder gezegd heeft de nieuwe minister van financiën, Wobke Hoekstra, rechten gestudeerd in Leiden.

Na de universiteiten van Leiden, Amsterdam en Groningen is ook de Erasmus Universiteit goed vertegenwoordigd in dit kabinet. De nieuwe minister van Landbouw Carola Schouten (CU) heeft hier bestuurskunde gestudeerd. Mark Harbers, staatssecretaris op Veiligheid en Justitie heeft Economie gestudeerd in de Maasstad. En de christendemocraat Raymond Knops (CDA), en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken heeft bestuurskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, evenals Tamara van Ark (VVD) die staatssecretaris wordt van Sociale Zaken.

Hekkensluiter is de Universiteit Utrecht die twee alumni in het kabinet levert. Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft met haar studie geografie aan de UU een basis voor haar nieuwe ministerie, Infrastructuur en Milieu. Wouter Koolmees (D66) zit in een soortgelijke positie, hij wordt minister van Sociale Zaken en heeft sociale economie gestudeerd aan de UU.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK