Rotterdamse Raad wil Islamitische universiteit sluiten

de redactie
26 oktober 2017 | Leefbaar Rotterdam wil dat de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam, voorheen de Islamitische Universiteit Rotterdam wordt gesloten nadat uit onderzoek is gebleken dat 3 Jihadgangers onderwijs volgden op deze instelling en 2 anderen zich aangemeld hebben, maar niet zijn toegelaten.

Uit een onderzoek van Maarten van Leyenhorst en Ada Andereas van het Nederlands Instituut voor Forensisiche Psychiatrie en Psychologie naar Nederlandse verdachten van terroristische activiteiten blijkt dat een aantal jihadgangers onderwijs heeft gevolgd op de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam, voorheen de Islamitische Universiteit Rotterdam. Dit is voor Leefbaar Rotterdam reden om in schriftelijke vragen aan de burgemeester te vragen om de onderwijsinstelling te sluiten. De lokale VVD-fractie heeft de vragen van Leefbaar ook ondertekend.

Het rapport van Van Leyenhorst & Andreas: ‘Dutch Suspects of Terrorist Activity’ biedt inzicht in de thuissituatie van de Nederlandse jihadisten. Het onderzoek brengt de achtergronden in beeld van de Nederlandse jihadisten. Velen van hen komen uit een gebroken gezin.

Sociale studies of islamstudies

De onderzoekers hebben de achtergronden onderzocht van 26 terrorismeverdachten. Acht van de verdachten volgden een opleiding in het hoger onderwijs. Dominante studies die deze verdachten volgden waren sociale studies en islamitische studies. Drie daarvan hebben een opleiding gevolgd op de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam. Twee anderen hebben geprobeerd om daar een opleiding te starten, maar werden niet toegelaten.

Het stadsbestuur heeft niet de macht en middelen om zelf de school te sluiten. Leefbaar Rotterdampleit voor ingrijpen van het Rijk via het college van B en W. Verder wil ze meer maatregelen vanuit de stad zelf tegen radicalisering.

De Tweede Kamerfractie van de VVD in Den Haag heeft al eerder zich uitermate kritisch uitgelaten over deze universiteit, die tot grote ergernis van een groot deel van de Kamer geaccrediteerde hbo-opleidingen aanbiedt voor geestelijk verzorger.

Onlangs is er door beide Kamers nog een wet aangenomen die moet toezien dat hoger onderwijsinstellingen geen discriminerende uitlatingen meer doen. Dit naar aanleiding van uitspraken van de rector van de IUR. Die had zich in het verleden discriminerend uitgelaten over Koerden, Joden, homo’s en vrouwen.

De rector van de IUR verkondigde tijdens de opening van het collegejaar dat zijn onderwijsinstelling juist strijdt tegen radicalisme. “Ik geloof dat de strijd tegen radicalisering niet gefundeerd moet zijn op angst, de enige uitkomst hiertegen is het onderwijs, onderzoek en de wetenschap. Ons streven is om op deze wijze een toonaangevend onderzoeksinstituut in het Westen te worden waar interreligieuze en -culturele onderwerpen aan de kaak worden gesteld en het onderzoek ernaar centraal staat.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK