Steeds meer universiteitsbesturen steunen #woinactie

Na UvA en Vu roept nu ook de RuG op tot actie.

Nieuws | de redactie
19 oktober 2017 | Na de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit roept nu ook de Rijksuniversiteit Groningen op om de petitie te tekenen voor meer geld voor wetenschappelijk onderwijs. Zij constateren dat er steeds minder geïnvesteerd wordt in de band tussen onderwijs en onderzoek.
Het Academiegebouw aan de Broerstraat in Groningen. Het pand werd in 1907-’09 gebouwd naar een ontwerp van J.A.W. Vrijman (1865-1954) en is een rijksmonument (rm 485446).

Vanochtend tijdens een overleg tussen het College van Bestuur en de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) vroegen de leden van de raad voorzitter Sybrand Poppema om zijn visie op de petitie van #woinactie. Hij reageerde hierop positief en riep de medewerkers van zijn universiteit op om de petitie te tekenen. Naar verluidt zal de rector van de Vrije Universiteit, Vinod Subramaniam, aanstaande vrijdag op de dies van de VU de petitie onder de aandacht brengen.

Verdeeldheid in de VSNU

Vanmiddag stond de teller van de petitie op meer dan 1750 handtekeningen, en hiermee lijkt de actie #woinactie vaart te krijgen. Nu drie universiteiten de actie openlijk steunen komt de gebruikelijke coalitie van de VSNU onder druk te staan. Voorzitter van de VSNU Pieter Duisenberg gaf deze week nog namens alle CvB’s aan de petitie niet te ondersteunen. Eerder liet voorzitter van de UvA Geert ten Dam nog weten dat “het beter [is] om met alle universiteiten dit idee publiekelijk op te pakken, dit steun ik zeer.”

“Ondertussen is het duidelijk dat Duisenberg niet meer namens de CvBs spreekt,” laat initiator van de actie, hoogleraar Rens Bod (UvA), in een mail onder de actievoerders weten. Bod stuurt op termijn aan op een landelijke staking. Het grootste bezwaar dat de ondertekenaars zien is de hoge werkdruk op de universiteiten, gekoppeld aan een tekort aan wetenschappelijk personeel. Ze vragen 4000 nieuwe docenten er bij, betaald uit het studievoorschot, en wijzen de nieuwe regering erop dat alleen investeren in innovatie en onderzoek de problemen niet verhelpt.

De petitie is hier te vinden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK