Studenten protesteren tegen rentebesluit Rutte III

de redactie
26 oktober 2017 | Rutte III gaat de rente die nu nog gekoppeld is aan de 5-jaars rente op staatsleningen koppelen aan de 10-jaars rente. Dat betekent een stijging van de rentekosten op studieleningen. Studenten zijn hiertegen een petitie gestart en de politiek roert zich ook in dit debat.

Deze week presenteerden de ChristenUnie, D66, CDA en de VVD hun nieuwe regeerakkoord. Eerder was al uitgelekt dat de basisbeurs niet terugkomt, maar dat het collegegeld voor het eerste studiejaar wordt verlaagd. Studenten van de pabo krijgen zelfs een korting op de eerste twee jaar van hun studie.

Historisch lage rente 

Wat wel nieuw was afgelopen dinsdag is het plan om de rente op studieleningen te verhogen. In het akkoord over het studievoorschot in 2014 is afgesproken onder druk van GroenLinks om de terugbetaalvoorwaarden van het leenstelsel sterk te versoepelen, zo kan er over 35 jaar terugbetaald worden en is de rente over die lening gekoppeld aan de lagere 5-jaars rente op staatsobligaties.

Deze rente is nu historisch laag, mede door de financiële stimuleringen van de Europese Centrale Bank, waardoor geld lenen op de kapitaalmarkten extreem goedkoop is geworden. In 2010 bedroeg deze rente op een 10-jaars lening nog ruim 3%, in 2000 was diezelfde rente nog 5%.  De huidige rente op studieleningen is vrijwel 0%. In de plannen van het kabinet stijgt deze naar bijna 0,5% als men de huidige rente aanhoudt. Op een schuld van €25.000 is dat €80 per jaar extra aflossen. Dit bedrag loopt op naarmate de rente ook stijgt.

Lenende student draait op voor korting collegegeld

Het nieuwe kabinet laat de terugbetalingstermijn bestaan, maar verhoogt wel de rente die over die 35 jaar of minder moet worden betaald, hiermee is een besparing gemoeid van €200 mln. Exact het bedrag dat nodig is om de collegegelden te verlagen. Studenten moeten dus meer rente gaan betalen over hun lening, bovendien moeten huidige studenten wel volop lenen maar krijgen ze geen korting op het collegegeld.

Studenten zijn hier boos over en zijn een petitie gestart, die inmiddels ruim 1800 keer is ondertekend. Zij vinden deze maatregel niet eerlijk zo schrijven zij. “Het is onrechtvaardig dat de korting die eerstejaars studenten krijgen op collegegeld, volledig wordt betaald door lenende studenten. De rente op studieleningen gaat namelijk omhoog. Daarom moet de nieuwe coalitie het collegegeld voor álle studenten verlagen, niet alleen nieuwe eerstejaars studenten.”

Politiek kritisch op plannen regering

Ook de politiek roert zich inmiddels. Bij een meet-up van GroenLinks naar aanleiding van het nieuwe regeerakkoord gaf Jesse Klaver aan dat hij blij was dat het collegegeld omlaag gaat, maar hij had ook kanttekeningen. “Als je ziet dat er anderhalve miljard wordt uitgetrokken voor onderwijs dan vind ik het niet verstandig om ook nog eens die rente te verhogen. Mijn collega Zihni Özdil zal er bovenop zitten om te kijken op wat voor manier dit gaat gebeuren. En hier zijn jullie ook nodig, naar onze argumenten gaat niet perse geluisterd worden, maar als we het samendoen dan wel.”

Een dag later was het Sybrand Buma die in Leidschendam voor de eigen CDA-leden kwam uitleggen wat voor goeds dit regeerakkoord allemaal had bereikt, maar noemde ook het leenstelsel. “Wij hebben niet alles binnengehaald. Natuurlijk wilden wij zoals in ons verkiezingsprogramma stond dat het leenstelsel zou stoppen. Wij zagen ook dat dit in de onderhandelingen weliswaar een brug te ver was om het systeem weer om te draaien.”

Volgens Buma waren de partijen het er wel over eens dat er iets gedaan moest worden aan de toegankelijkheid. “Pratend met elkaar kwamen wij allemaal wel tot de conclusie dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs wel degelijk een probleem is als je weinig geld hebt. Wat we dus gaan doen is het collegegeld in het eerste jaar halveren. Wij willen laten zien dat studeren niet alleen een investering in jezelf is, maar ook een investering van de overheid in jou. Dat is wel wat we met z’n vieren hebben bereikt.”

U vindt de petitie van de studenten hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK