VSNU, ISO en BON op Taalsymposium

Nieuwe sprekers bekend voor het symposium over taal in het onderwijs.

Nieuws | de redactie
24 oktober 2017 | Pieter Duisenberg (VSNU), Rhea van der Dong (ISO) en Presley Bergen (BON) zijn bevestigd als sprekers voor het symposium ‘Taal Centraal’. Zij zullen het hebben over de oprukkende verengelsing van het hoger onderwijs.

Op 29 november organiseren de Hogeschool Rotterdam en ScienceGuide samen een symposium over taal in het onderwijs. Eerder werden het algemene programma en de eerste sprekers bekend gemaakt. Vandaag wordt de volgende reeks sprekers bekend gemaakt die het over de verengelsing van het hoger onderwijs zullen hebben.

De kersverse VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg was als Kamerlid een groot voorstander van internationalisering in het hoger onderwijs. In zijn nieuwe functie moet hij de balans te slaan tussen studentengroei op basis van internationale studenten en het behoud van de kwaliteit van het onderwijs. Nu steeds meer Nederlandse universiteiten ervoor kiezen om (een deel van) hun opleidingen in het Engels te verzorgen wordt het ook volgens de KNAW tijd hier helder beleid op te formuleren. Op het symposium zal Duisenberg de degens kruisen met voormalig KU-Leuven rector Rik Torfs.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) staat dit jaar onder leiding van Rhea van der Dong. Het ISO vreest naar eigen zeggen dat instellingen zich meer laten leiden door financiële dan door inhoudelijke motieven als het om verengelsing gaat. Recent wees het ISO er op dat de taalbeheersing van vwo’ers en havisten niet volstaat voor onderwijs in het Engels.

Neerlandicus Presley Bergen is woordvoerder van Beter Onderwijs Nederlands (BON). Deze organisatie werd in 2006 werd opgericht met als doel “het zo goed mogelijk tot bloei laten komen van de potenties van leerlingen en studenten door gedegen vakinhoudelijke en algemene vorming.” BON is van mening dat de verengelsing in het hoger onderwijs schadelijk is voor de kwaliteit van het onderwijs en bovendien in strijd is met de wet. De organisatie bereidt daarom een rechtszaak voor tegen de staat.

Bezoek van het symposium ‘Taal Centraal’ is gratis, aanmelden is verplicht.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK