Horizon 2020 voor 2018 extra gespekt

Toch geen bezuinigingen voor onderzoeksprogramma en zelfs € 110 miljoen erbij.

Nieuws | de redactie
22 november 2017 | Een tijd lang leek het erop dat het Horizon 2020 programma de aankomende jaren flink gekort zou worden op de begroting. Dit weekend kwamen de Europese Raad en het Europees Parlement terug op hun eerdere voornemen. “Dat we er nu zelfs 110 miljoen bijkrijgen is een geweldige opsteker” zegt directeur generaal onderzoek en innovatie Robert-Jan Smits tegen ScienceGuide.
(foto: Images of Money)

Een korting van bijna € 500 miljoen hing het Horizon 2020 programma boven het hoofd. De Europese Raad stelde eerder dit jaar in het kader van bezuinigingen voor om het budget van het programma volgend jaar minder te laten groeien dan normaal, met 2,6% in plaats van met 6,5%. Dit voorstel kreeg op Europees niveau veel kritiek, en nu lijkt het lobbywerk voor de wetenschap geslaagd te zijn.

“We hebben echt alles uit de kast moeten halen om deze reductie van ons budget te voorkomen,” vertelt directeur generaal Robert-Jan Smits ScienceGuide. “Het Europees Parlement is ons daarbij enorm te hulp geschoten.” In plaats van dat er bezuinigd wordt komt er nu dus € 110 miljoen extra bij op de begroting van Horizon 2020 voor het jaar 2018. Voor de toekomst heeft de investering ook implicaties volgens Smits. “Zeker in de opmaak naar de nieuwe Meerjarenbegroting van de EU was het funest geweest als we die € 500 miljoen hadden verloren.”

“”Beschamend voor de 28 ministers van Financiën van de lidstaten die altijd zo hun mond vol hebben over het belang van onderzoek en innovatie.””

Kurt Deketelaere (directeur generaal LERU)

Kurt Deketelaere zegt blij verrast te zijn met de extra investeringen in Horizon 2020, maar is minder blij met het verloop van de onderhandelingen. “Waarom moet dit ieder jaar zo’n strijd zijn? Net als in voorgaande jaren moest het Europees Parlement het budget voor onderzoek en innovatie redden. Dat is beschamend voor de 28 ministers van Financiën van de lidstaten die altijd zo hun mond vol hebben over het belang van onderzoek en innovatie,” zegt de directeur-generaal van de LERU.

Kansen voor Europa

“Dit bewijst ook weer eens dat je nooit te beleefd moet zijn, en dat het gezegde dat je stil moet zitten als je geschoren wordt, niet voor elke situatie geldt” vervolgt Smits. De internationale ontwikkelingen op het gebied van Brexit en het politieke klimaat in de Verenigde Staten zijn voor Smits en veel ander Europese politici juist een reden om nu te investeren in de Europese wetenschap.

Met onzekere tijden in het vooruitzicht kiezen naar verluidt veel wetenschappers ervoor het Verenigd Koninkrijk te verlaten. De EU probeert met deze investering ongetwijfeld het vestigingsklimaat voor hen zo gunstig mogelijk te maken. Nederland is binnen de onderzoeksprogramma’s van de EU al tijden de beste leerling van de klas “Goed nieuws dus, ook voor Nederland dat nog steeds goed presteert in het Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie,” voegt Smits eraan toe.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK