Kamer steggelt over prestatiedruk studenten

Nieuws | de redactie
13 november 2017 | De SP vindt het zorgelijk dat 62% van de studenten lijdt onder prestatiedruk. De VVD vindt het juist zorgelijk dat 38% van de studenten zich kennelijk verveelt. Beide partijen willen dat de minister een onderzoek van Windesheim aangrijpt om hier iets tegen te gaan doen.

Deze week verscheen het bericht dat uit onderzoek onder studenten van Hogeschool Windesheim blijkt dat 62% van de studenten te lijden heeft onder dagelijkse prestatiedruk. De SP wil nu weten wat voor maatregelen de minister gaat nemen tegen deze prestatiedruk. De VVD wil juist van de minister weten wat zij gaat doen aan het feit dat 38% van de studenten op ‘kosten van de belastingbetaler’ zich verveelt in het hoger onderwijs.

Uit een onderzoek van Jolien Dopmeijer docent en onderzoeker van Hogeschool Windesheim blijkt dat 62% van de studenten te lijden heeft onder prestatiedruk. Dit bleek uit onderzoek onder 1800 studenten van de Zwolse hogeschool. Uit het onderzoek bleek dat vooral vrouwen te lijden hebben onder prestatiedruk. 64% van de vrouwelijke studenten zegt hier vaak tot erg vaak last van te hebben. Voor mannen geldt dit voor 56% van de gevallen.

Een landelijk onderzoek zou goed zijn

De onderzoeker bepleit daarom een landelijk onderzoek naar prestatiedruk in het hoger onderwijs onder studenten. “Het zou goed zijn als dit onderzoek naar prestatiedruk landelijk wordt uitgevoerd, en dat er ook daadwerkelijk op alle fronten iets gedaan wordt om prestatiedruk bij jongeren te verlagen. Dit voorkomt een hoop ellende, nu en in de toekomst.”

De politiek las de oproep ook. Voor Frank Futselaar (SP) was het reden om aan de minister in schriftelijke Kamervragen om een landelijk onderzoek te vragen. “Bent u bereid een groot landelijk onderzoek te doen naar werkdruk en prestatiedruk onder studenten, zoals ook wordt aanbevolen in het onderzoek onder de studenten van Windesheim?”

Daarnaast wilde Futselaar ook weten of de minister het met de SP eens was dat dit ook het gevolg is van onder andere de toenemende selectie aan de poort, het bindend studieadvies, de druk om nominaal af te studeren en de beurzen en prijzen voor excellente studenten.

Met belastinggeld gefinancierde hoger onderwijs

De VVD heeft de Kamervragen van de SP ook gelezen en had aanvullende vragen. Roald van der Linde, de nieuwe VVD-woordvoerder hoger onderwijs, wil van minister Van Engelshoven weten of uit dit bericht “moet worden verondersteld dat 38% van de studenten blijkbaar geen of weinig druk ervaart om te presteren in het met belastinggeld gefinancierde hoger onderwijs? Deelt u de mening dat het zorgwekkend is, als maar liefst 38% van de studenten in het hoger onderwijs geen of weinig druk ervaart om te presteren?”

Daarnaast vindt Van der Linde in tegenstelling tot de SP prestatiedruk juist een positief element in het hoger onderwijs. “Deelt u de mening dat willen presteren en jezelf hoge eisen opleggen juist belangrijke doelstellingen van het hoger onderwijs zijn en geen probleem? Zo nee, waarom niet?”

Ook op de vraag van de SP over de oorzaken van de prestatiedruk heeft de VVD een vraag aan de minister. “Erkent u dat selectie aan de poort, het bindend studieadvies (BSA), de ingangseisen voor de vele honourstrajecten, de beurzen en prijzen voor excellente studenten een enorme kwaliteitsimpuls vormen voor het hoger onderwijs, terwijl de toegankelijkheid van dat onderwijs gewaarborgd blijft?”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK