Lessen van Centres of Expertise voor het bedrijfsleven

Bedrijven en onderwijsinstellingen samen op eerste Katapultdag in Maarssen.

Nieuws | de redactie
13 november 2017 | In Katapult zijn inmiddels 149 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs, onderzoek en werkgevers verenigd. Op 30 november laten die innovatiecentra in Maarssen zien wat de samenwerking met name bedrijven kan opleveren.
(foto: Sander Morel)

In de Centres of Expertise in het hbo en de Centra voor Innovatief Vakmanschap in het mbo werken onderwijsinstellingen en bedrijven sinds 2011 samen aan innovatievraagstukken. Begonnen rond thema’s als water, automotive en chemie, zijn er inmiddels samenwerkingsverbanden rond een veelheid aan onderwerpen.

Werkgevers moeten de handschoen oppakken

Op 30 november aanstaande laat een deel van deze centra in de Fabrique in Maarssen zien wat  publiek-private samenwerking hen oplevert. Eén van de sprekers is Doekle Terpstra die als aanjager van zowel het Techniek- als het Zorgpact veel te maken heeft gehad met het tot wasdom komen van de innovatiewerkplaatsen.

“Het onderwijs moet meebewegen met de grote ontwikkelingen in de samenleving. Dat betekent óók dat wij als werkgevers de handschoen moeten oppakken en de samenwerking met het onderwijs nóg beter gestalte moeten geven,” zei Doekle Terpstra afgelopen zomer in gesprek met ScienceGuide. Een vorm van die samenwerking is die in de innovatiewerkplaatsen.

Lees hier ons interview met Doekle Terpstra

Ook Philips CEO Hans de Jong zal op 30 november aanwezig zijn. Hij was één van de leden van de Commissie van de Donk die afgelopen jaar de prestatieafspraken evalueerde en lovend was over de Centres of Expertise en de impact die het heeft gehad op de valorisatie van kennis. Inmiddels blijkt uit het regeerakkoord dat die prestatieafspraken ook de komende jaren gemaakt gaan worden.

“De meest concrete vorm is de doorwerking in Centres of Expertise in het hbo die een sterke regionale profilering hebben gekregen en de relatie tussen hogescholen en bedrijfsleven hebben versterkt. Over de Centres of Expertise bestaat brede tevredenheid; de inherente behoefte van de instellingen hieraan is met de prestatieafspraken aangejaagd,” stond er in het rapport van de commissie.

Lessen voor nieuwe samenwerking

Doel van de Katapultdag waar verder onder meer nog Hannie Kroes (directeur SKF, high tech), Ingrid Thijssen (CEO Alliander), Godfried Kaanen (voorzitter Metaalunie) en Aad Veenman (voorzitter topsectoren thema human capital) zullen spreken, is de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven de komende jaren nog verder uit te breiden en de versterken.

Op de Katapultdag zullen dan ook met experts uit onderwijs en bedrijfsleven concrete acties geformuleerd worden om het beroepsonderwijs van de toekomst vorm te geven. Met een beroepspaspoort voor technisch werknemers deed Doekle Terpstra daartoe afgelopen zomer al een eerste voorzet.

U kunt zich hier aanmelden voor de Katapultdag. Het volledige programma vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK