De best gelezen artikelen van 2017

Nieuws | de redactie
29 december 2017 | Het was het jaar waarin na lang formeren het nieuwe kabinet Rutte III werd beëdigd met maar liefst twee nieuwe ministers op OCW. Ook was 2017 het jaar van internationalisering, taal en (politieke) diversiteit in het hoger onderwijs, open access en #MeToo. De best gelezen artikelen van het afgelopen jaar vind je hieronder.

Politieke voorkeur wetenschappers

Het jaar opende met het best gelezen stuk van het jaar. Voor zijn overstap naar de VSNU is het het VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg die – tijdens een Kamerdebat – een van de meest besproken onderwerpen in het hoger onderwijs van 2017 aanzwengelt. Tijdens een Kamerdebat over diversiteit dringt Pieter Duisenberg (VVD) aan op onderzoek naar de vermeende politieke homogeniteit onder Nederlandse academici.

Lees hier het artikel: VVD wil onderzoek naar politieke voorkeur wetenschappers.

Taal in het hoger onderwijs

De discussie over de Nederlandse taalbeheersing van jonge docenten werd al gevoerd. En de toestroom van meer internationale studenten wakkerde eind van de zomer een debat aan over de verengelsing in het hoger onderwijs. Wat moeten onderwijsinstellingen doen om de taalbeheersing te waarborgen, en kunnen zij zomaar de voertaal van het onderwijs wijzigen? In aanloop naar het symposium ‘Taal Centraal’ wordt op ScienceGuide het gesprek gevoerd over de rol van taal in het hoger onderwijs, deze artikelen behoren tot de best gelezen van het jaar.

Lees hier het hele dossier Taal Centraal.

Seksuele intimidatie in de academie

In het najaar van 2017 deelden academici hun ervaringen met seksuele intimidatie met ScienceGuide. Deze artikelen lagen in het verlengde van de #MeToo-beweging die wereldwijd een platform bood voor gesprek over omgangsvormen en een veilige werkomgeving. De verhalen op ScienceGuide leiden tot intern onderzoek en tot een scherpere blik op de interne procedures en regelgeving. Vrouwelijke academici spraken met ScienceGuide over hun ervaring met seksuele intimidatie. “Over de cultuur en intimidatie durven wij het niet te hebben.”

Lees hier het eerste artikel van het drieluik: ‘Hij is hoogleraar, jij bent maar UD’.

De moeizame route naar open access

Nadat onderhandelingen tussen de VSNU en de grote uitgevers in 2016 uiteindelijk een ‘gouden deal’ opleveren willen sommigen wetenschappers wel eens weten wat er nu eigenlijk in die contracten staat. ScienceGuide wist de hand te leggen op de contracten en onthulde dat de grote uitgevers er alles aan doen om open access nog zo lang mogelijk uit te stellen. Uitgevers willen dit tegenhouden en er volgt een procedure. Ook in Duitsland rommelt het, een groot aantal universiteiten boycot de grootste uitgever: Elsevier.

Lees hier het artikel over de contracten of lees het dossier Open Access.

Regeerakkoord Rutte III

Het hoger onderwijs krijgt er geen geld bij van Rutte-III en moet bezuinigen, dat was de snelle conclusie van ScienceGuide. Opleidingen die onvoldoende leiden tot baankansen worden gekort. Ook wordt er door het nieuwe kabinet vastgehouden aan prestatiebekostiging middels kwaliteitsafspraken. Wel komt er extra geld voor onderzoek en bètaopleidingen. Het rentebeluit van Rutte III leverde onder studenten de meeste weerstand op.

Lees hier het artikel Rutte III houdt vast aan prestatiebekostiging.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK