Nederland organiseert eerste IJSO in Europa

HAN en Radboud zijn gastheer van eerste Olympiade met veel praktisch werk.

Verslag | door Ingeborg van der Ven
19 december 2017 | Vorige week maandag trotseerden velen de winterse buien om af te reizen naar Arnhem. Driehonderd middelbare school leerlingen vanuit vijftig landen en al hun begeleiders sloten hier de International Junior Science Olympiad (IJSO) 2017 af. De eerste Europese editie stond in het teken van water en duurzaamheid.
foto Hogeschool Arnhem Nijmegen

De IJSO is een wedstrijd voor middelbare school leerlingen in de leeftijd van 14 en 15 jaar rondom de thema’s natuurkunde, biologie en scheikunde. De olympiade is gericht op talentvolle leerlingen en heeft als doelstelling om de profielkeuze te vergemakkelijken. “Dit is de eerste editie van de olympiade waar de leerlingen de practica hebben uitgevoerd in daadwerkelijke laboratoria”, vertelt Pedro Hermkens directeur van het Applied Biosciences & Chemistry instituut van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) na de ceremonie. De praktijktoetsen van de Olympiade vonden plaats in de laboratoria van de HAN en de Radboud Universiteit. “Niet in alle landen is dezelfde apparatuur beschikbaar. Voor leerlingen die nog nooit hiermee hebben gewerkt was het een geweldige kennismaking met deze technologie.” 

IJSO2017 was de eerste editie die door een Europees land werd georganiseerd. Deze editie bood de provincie Gelderland veel mogelijkheden om de provincie en Nederland te laten zien aan de verschillende delegaties. “De Rijn, De IJssel en de Waal stromen door onze provincie en wij zijn er aan gewend om het water om ons heen te hebben. Het was daarom erg mooi dat jullie studenten van over de gehele wereld, van Botswana naar Indonesië, van Rusland tot Nederland, hier in Gelderland waren om samen de uitdagingen van water aan te gaan.”, benadrukt Michiel Scheffer, gedeputeerde van Gelderland tijdens zijn speech.

De politicus doet aan het einde van zijn speech nog een oproep aan de leerlingen in de zaal om vooral terug te komen naar Nederland, naar Gelderland. “Wij zijn waarschijnlijk een van de provincies in Europa met het beste onderwijs. Dus als je nadenkt over een bachelor of master of een hbo bachelor dan kan ik de hoger onderwijs instellingen in Gelderland van harte aanbevelen.”

Nederland, waterland

De eerste officiële watergezant van Nederland, Henk Ovink legt aan de zaal met de 300 slimste leerlingen van de wereld uit hoe belangrijk het thema van 2017, water en duurzaamheid is. “Is onze aarde blauw? Je kan zeggen 71 procent van het aardoppervlak is bedekt met water. Dat lijkt veel, maar het is net als de verf op je muur of de vloerbedekking op de vloer. Het is maar een dun laagje. Slechts 4 procent is vers water en alleen 0.5 procent hiervan kunnen wij als mensheid gebruiken. Water om te koken, om te drinken en om ons mee te wassen.”

“De oceanen dragen zorg voor onze vis, voor ons klimaat en voor de mensheid. En wij, de mensheid, dragen geen zorg voor de oceanen, voor ons water. Dat is onze uitdaging. Te veel water zorgt voor problemen, overstromingen, en te weinig is ook oorzaak voor problemen, honger, migratie. Maar als je het water goed managet, door goed bestuur en door goed beleid, door samen te werken, dan wordt de meerwaarde van water ook ver buiten de watersector gevoeld.”

De uitreiking van de velen medailles en bekers was voor de leerlingen het hoogtepunt van de ceremonie. Grote winnaars van IJSO2017 waren Rusland en Chinees Taiwan. “Dit zijn landen die hun leerlingen al vroeg trainen voor deze olympiade. Zij zijn elk jaar de grote winnaar” , legt Pedro Hermkens uit. Toch waren er ook prijzen voor de Nederlandse leerlingen. “Zilveren en bronzen medailles en dit jaar zelfs twee keer goud, dat is voor het eerst voor het Nederlandse team”, aldus Hermkens.

Hermkens is elk jaar betrokken bij de werving van de leerlingen voor de Nederlandse delegatie. “In Nederland kunnen alle middelbare scholen hun leerlingen trainen. De vragen van alle olympiades staan online. Jaarlijks kunnen derdejaars leerlingen havo en vwo deelnemen aan de nationale rondes. Zes leerlingen worden uitgekozen voor het team en krijgen een trainingsdag aan de universiteit om zich voor te bereiden op de olympiade.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK