Van studentenvakbond naar raad van toezicht

Joeri van den Steenhoven in Raad van Toezicht Hogeschool Rotterdam

Nieuws | de redactie
20 december 2017 | Als vicevoorzitter van de LSVb streed hij zij aan zij met Diederik Samsom tegen de prestatiebeurs. Nu treedt Joeri van de Steenhoven toe tot de Raad van Toezicht van Hogeschool Rotterdam.

Joeri van den Steenhoven heeft een lange staat van dienst in het hoger onderwijs. Na zijn studie en werk als vicevoorzitter van de LSVb ging hij werken als beleidsadviseur van wat toen nog de HBO-Raad heette. Daarna richtte hij samen met onder meer Frans Nauta het Kennisland op, een innovatielab dat werkt aan maatschappelijke vernieuwing.

Als vicevoorzitter van de studentenvakbond maakte Van den Steenhoven het Paars I erg lastig toen die bij monde van informateur Wim Kok een bezuiniging van €1 miljard op de studiebeurzen doorvoerde. “Zijn ambtenaren hadden gewoon een kanjer van een rekenfout gemaakt en niemand had dat gezien. Ze waren vergeten dat Ritzen die tempobeurs al had doorgevoerd en Ritzen werd niet meer geraadpleegd,” herinnert Van den Steenhoven zich daarover.

Koninklijk paar in Canada

De afgelopen vier jaar werkte Van den Steenhoven als vicepresident van een vergelijkbaar innovatielab in het Canadese Toronto. Bij MaRS werkte hij samen met kennisinstellingen, bedrijven, start ups en overheden samen aan nieuwe innovatieve toepassingen.

In 2015 ontving Van den Steenhoven nog het koninklijk paar en een grote kennisdelegatie in Toronto. In de aanloop daar naar toe schreef hij op ScienceGuide over zijn ervaringen bij MaRS. “Een van mijn frustaties in Nederland was vaak het gebrek aan lange termijnstrategie, en dan daaraan vasthouden. We kennen allemaal de voorbeelden. Hoe ander is dat hier. MaRS is eigenaar van het gebouw en de grond. Alles is ondergebracht in een zgn. Charity (zeg maar een onafhankelijk stichting voor algemeen nut). Als over 15-20 jaar de hypotheek is afgelost, staat er een organisatie met een solide eigen inkomstenstroom.”

Op dit moment is Joeri van den Steenhoven zelfstandig adviseur en docent bij onder meer de Health Innovation School van de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij bestuurslid bij de Lisbon Council, de leidende Europese denktank op het gebied van innovatie en economische vernieuwing.

Collegevoorzitter Ron Bormans is blij met de benoeming van Joeri van den Steenhoven als RvT-lid: “De benoeming van Joeri in de RvT van Hogeschool Rotterdam laat weer eens zien dat de hogeschool gaat voor een belang: onderwijs. Vanuit zijn CV is te lezen dat hij ons scherp gaat houden dat dat onderwijs altijd vanuit het belang van studenten verzorgd moet worden, midden in de samenleving moet staan en mensen moet opleiden tot moderne wereldburgers.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK