Belle Derks nieuwe voorzitter Jonge Akademie

UU-hoogleraar volgt Rens Vliegenthart op

Nieuws | de redactie
18 januari 2018 | De Jonge Akademie heeft een nieuwe voorzitter. Belle Derks, hoogleraar Psychologial perspectives on organisational behaviour within institutions aan de Universiteit Utrecht is de opvolger van UvA-hoogleraar Rens Vliegenthart die na één zittingstermijn afzwaait.
Belle Derks (foto via UU.nl)

Derks is een van de jongste vrouwelijke hoogleraren van Nederland. Aan de UU doet zij onderzoek naar pyschologische, fysiologische en neurologische gevolgen van vrouwen en etnische minderheden in werk- en opleidingssituaties. Afgelopen jaar zat zij ook in de jury van de Joke Smit-prijs, die ging naar Gloria Wekker.

Hoogleraarschap nog altijd mannenberoep

“Als je voor een dubbeltje geboren bent, kun je best een kwartje worden”, zo stelde Derks ooit in de Provinciale Zeeuwse Courant. Derks die onderzoek doet naar de emancipatie van minderheden, kijkt hoe deze groepen gemotiveerd kunnen worden om een hogere positie te verwerven op de maatschappelijke ladder.

Tegen De Volkskrant zei Derks daar vorig jaar nog over: “’Het hoogleraarschap wordt nog altijd gezien als mannenberoep. De tekst van de uitnodiging van mijn oratie is door de drukker veranderd. Er stond: ‘bij de aanvaarding van zijn ambt’ in plaats van ‘haar ambt’. Mijn man en ik werken allebei op de universiteit, ik kreeg een brief met mijn rechten op ouderschapsverlof. Hij kreeg niets.”

Pleitbezorger van ruimer promotierecht 

Na het hoogleraarschap, zet Derks nu dus ook een eerste stap in het academische bestuur. Als voorzitter van De Jonge Akademie volgt zij Rens Vliegenthart op die ruim twee jaar de leiding had. In die jaren maakte Vliegenthart zich onder meer hard voor een uitbreiding van het promotierecht. Anders dan de VSNU bepleit De Jonge Akademie samen met Promovendi Netwerk Nederland een ruimere invulling.

In gesprek met ScienceGuide reflecteerde Vliegenthart eind 2016 nog op de relatie tussen onderwijs en onderzoek aan de universiteit. Die laat volgens hem vaak nog te wensen over. “Zo’n directe link tussen onderzoek en onderwijs zie ik in het wo minder. Er is nu binnen de universiteit wel steeds meer aandacht voor het onderwijs. Maar in de praktijk zie je dat onderzoek nog steeds op nummer een staat. Het is nog steeds mogelijk om voor je onderwijs een zesje te halen, zo lang je maar een tien waard bent in je onderzoek.”

Ook een nieuwe vicevoorzitter voor de Jonge Akademie

Belle Derks is niet het enige nieuwe gezicht in het bestuur van de Jonge Akademie. Taalkundige van de Rijksuniversiteit Groningen Martijn Wieling vervangt Lotte Jensen als vicevoorzitter. Daarnaast neemt ook psycholoog Stefan van der Stigchel (Universiteit Utrecht) plaats in het bestuur dat verder nog bestaat uit Patricia Dankers (TU Eindhoven) en Behnam Taebi (TU Delft).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK