Blijven werken aan publiek-private samenwerking

Nieuws | de redactie
8 januari 2018 | Vorig jaar won de Zaanse Food en Tech Campus (FPTL) de Pro-Motor award voor beste publiek private samenwerking. Op de Katapultdag vertelt projectleider Saskia Hovinga over de uitdagingen om het project draaiende te houden. “Als je het loslaat is het weg, daarom is het belangrijk om contact te blijven leggen met het bedrijfsleven.”
publiek-private samenwerking
Foto: Katapult-dag

“Er heerst een groot tekort aan vakmensen in de procesindustrie,” vertelt Hovinga die wijst op de inschatting van het Opleidingsfonds Vakopleidingen Procesindustrie. Het kenniscentrum schat het jaarlijks tekort aan nieuwe instroom op zo’n 900 man. In de Zaanse regio zijn meerdere bedrijven uit de procesindustrie gevestigd en ook daar is een flink tekort aan goed geschoold personeel.

Gat dichten van twee jaar

Een van de manieren waarop jongeren de aansluiting met de arbeidsmarkt mislopen is op het gebied van stages. Zo mogen minderjarigen niet meedraaien in ploegendiensten, die in de procestechnologie veel voorkomen. “Er is dus eigenlijk een gat van twee jaar waarin pas-gediplomeerden wel al de arbeidsmarkt opgaan, maar niet kunnen kiezen voor deze sector,” legt Hovinga uit.

Het Zaanse initiatief vond een creatieve oplossing voor dit concrete probleem door in een veilige stageomgeving een praktijkhal op te richten. “Daar kunnen ze ervaring opdoen met de praktijk en het vormt ook gelijk een vooropleiding voor een vervolgopleiding.” De studenten, die naast praktijklessen ook excursies aangeboden krijgen, krijgen zo direct toegang tot een mbo 2 of 3 opleiding.

Inmiddels werkt de campus samen met twintig bedrijven uit de regio. “Iedereen zit aan tafel, tot aan de directeur van de Zaanse Mayonaise aan toe.” Het aantal studenten dat momenteel instroomt ligt tussen de 50 en 60 studenten per jaar. Het project begint daarmee een omvang te krijgen die van meerwaarde is voor de regio.

Continuïteit als grootste uitdaging publiek-private samenwerking

Alhoewel de oprichting enige voeten in de aarde had benadrukt Hovinga dat de echte uitdaging zit in het continueren van deze publiek-private samenwerking. “Als je het loslaat is het weg.” Een van haar belangrijkste opgaven is dan ook om constant in contact te blijven met de food- en techindustrie in de regio.

Het realiseren van een lange termijninzet is daarbij een van de grootste uitdagingen. “Bedrijven willen vaak wel meedoen aan een pilot. Maar een meerjarige verplichting zonder vooraf aangetoond resultaat is al snel een te groot risico.” Dat alles vraagt om vertrouwen en een naadloze aansluiting op de arbeidsmarkt. “Samen met de partners in de campus stemmen we daarom voortdurend ons curriculum af op de vraag.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK