Rotterdam staat garant voor halvering collegegeld pabo-studenten

Anticiperend op een moeilijk proces onderneemt wethouder De Langen actie

Nieuws | de redactie
31 januari 2018 | In de strijd tegen het lerarentekort werd in het regeerakkoord bepaald dat studenten die de pabo gaan doen, dit in de eerste twee jaar tegen half collegegeld kunnen doen. De aanpassing moet op 1 september 2018 van kracht gaan. Maar dat is niet voor iedereen op tijd.
Zuidplein in Rotterdam (foto: FaceMePLS)

Vorig jaar werd in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam een speciaal schakelprogramma geïntroduceerd ter ondersteuning van mbo-studenten die de stap willen maken naar de pabo. In de door toenmalig OCW-minister Bussemaker gesteunde programma’s blijven studenten een jaar langer ingeschreven op hun mbo-instelling.

In dat jaar worden ze door de hogeschool waar zij de pabo-opleiding gaan volgen klaargestoomd voor de opleiding. Er was veel animo voor het schakelprogramma. Meer dan er uiteindelijk in het programma hebben meegedaan. Vorige week ontvingen zestien Rotterdamse studenten het certificaat voor het succesvol doorlopen van het programma.

Uitstel voor korting?

Deze studenten willen graag komende maand (per 1 februari) beginnen aan de pabo, maar zij zouden dit graag tegen het gereduceerde tarief willen. Een impactanalyse die OCW heeft laten maken laat zien dat het doorvoeren van de korting op het collegegeld voor de pabo op z’n vroegst in september gaat lukken – en zelfs dat is onwaarschijnlijk.

Kamer moet zich niet bemoeien met halvering collegegeld.

Voor de studenten in Rotterdam is dat een hard gelag. Het betreft hier namelijk veelal studenten uit wijken als Rotterdam-Zuid uit minder kapitaalkrachtige gezinnen. Precies de groep die afgelopen jaar door de inspectie werd aangewezen als slachtoffer van het leenstelsel en selectie. De keuze voor de pabo is voor hen een garantie op een baan, omdat de Hogeschool Rotterdam in de strijd tegen het lerarentekort afspraken heeft gemaakt met basisscholen in de wijk.

Garantie van de gemeente

Omdat het voor iedereen van belang is dat deze groep studenten snel aan de slag gaat op de pabo, heeft CDA-wethouder Sven de Langen daarom besloten de studenten tegemoet te komen. “Het zou jammer zijn als deze studenten de regeling van OCW mislopen,” zegt De Langen tegen ScienceGuide.

De Langen laat weten dat het ministerie van OCW ervoor zorgt dat de Rotterdamse studenten in september aanspraak maken op de collegegeldkorting. Dat neemt niet weg dat deze studenten tot die tijd wel het volle bedrag dienen te betalen. Voor de Gemeente Rotterdam was dat reden in te springen. “Om onze Rotterdamse studenten nog verder tegemoet te komen en te voorkomen dat deze studenten hun studie een half jaar uitstellen, nemen wij de periode februari tot september voor onze rekening,” zegt De Langen.

Volgens de Rotterdamse wethouder vraagt het lerarentekort om onverminderde inzet. De gemeente heeft daarom extra investeringen aangekondigd. “Er wordt €5000 subsidie per potentiële zij-instromer ingezet en er is ruim €900.000 vrijgemaakt om de werkdruk in het onderwijs te verlagen en starters te begeleiden.”

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK