Saxion zet stap naar zelf delen onderzoeksdata

Verslag | door Tim Cardol
24 januari 2018 | Een eigen repository en cloud service moeten er voor gaan zorgen dat onderzoekers en lectoren van Saxion hun onderzoeksresultaten beter kunnen ontsluiten en delen met de wereld. Het is de volgende stap in de professionalisering van onderzoek op de hogeschool. Bij de implementatie daarvan komt nog wel het een en ander kijken.
Frans Pol, Sarah Coombs en Ineke van Oldeniel bij Saxion Enschede

“Er gebeurt veel meer moois dan we eigenlijk weten. Ik ben blij dat er nu eindelijk iets is waar we met zijn allen kunnen laten zien wat we doen op de hogeschool,” zegt lector Willeke Slingerland bij de presentatie van de databank in Enschede. Daar krijgen lectoren en onderzoekers voor het eerst uitleg over Saxion Research Services.

Hoe er gebruik gemaakt kan worden van die online tools? Dat zorgt nog wel voor wat praktische problemen, zo blijkt in Enschede waar veel vragen zijn. Zijn er niet al heel veel databases? Hoe geef ik mijn databestanden een zodanige naam dat ze voor iedereen goed vindbaar zijn, het zijn slechts enkele van de vragen die de revue passeren.

Vruchten plukken van investering

De bijeenkomst in Enschede is bedoeld om onderzoekers wegwijs te maken in de nieuwe omgeving die Saxion heeft gebouwd. Saxion Research Services helpt onderzoekers met de opslag van hun data, het inzichtelijk maken van de impact van hun onderzoek en het evalueren van elkaars resultaten.

Een belangrijk onderdeel is de database die Saxion met hulp van de SURFsara heeft ontwikkeld. De hogeschool won vorig jaar nog een award voor de inspanningen van de bibliotheek en het bureau kwaliteitszorg om al het onderzoek van de hogeschool open access beschikbaar te maken. Sarah Coombs, de initiatiefnemer van het project, is ook in Enschede om de plannen toe te lichten.

“De Vereniging Hogescholen heeft zich gecommitteerd aan open science”, legt Coombs uit. Dat betekent voor hogescholen dat zowel onderzoek als meetresultaten vrijelijk worden gedeeld onder de FAIR-principes. “Findable, accessible, interoperable en re-usable.” De bibliotheek van Saxion kan, zo vertelt Coombs, onderzoekers hier een helpende hand bieden.

Contact met universiteiten

Zulke openheid brengt specifieke vragen met zich mee op het gebied van ethiek en privacy. Erik van den Beld is functionaris gegevensbescherming op Saxion. In die hoedanigheid is hij de vraagbaak voor onderzoekers die op de juiste manier met de opslag en distributie van hun data aan de slag willen.

“We hebben veel contact met universiteiten bij het ontwikkelen van onze plannen”, vertelt Van den Beld aan ScienceGuide. “Dat is logisch want zij hebben natuurlijk al een hele lange historie op het gebied van dataverzameling. Toch moeten wij ook onze eigen strategie ontwikkelen, want het praktijkgericht onderzoek is anders van aard dan het onderzoek dat aan universiteiten wordt gedaan.”

Het ontwikkelen van die strategie voor het centraal verzamelen en delen van onderzoeksresultaten is volgens Saxion-bestuurslid Ineke van Oldeniel een belangrijke stap voor de hogeschool. “We hebben al veel stappen gezet. Lectoraten zijn dichter op het onderwijs komen te staan en onlangs hebben we alles wat we doen op het gebied van onderzoek samengebracht in de Research & Graduate School. De volgende stap is de verbetering van de onderzoekslogistiek. Onze onderzoekers moeten adequaat ondersteund worden.”

Lees hier ons interview met Frans Pol over de start van de Research & Graduate School

Frans Pol overhandigt Ineke van Oldeniel en Sarah Coombs symbolisch een sleutel om de toegang tot de onderzoeksondersteuning officieel te lanceren. “Het onderwijs heeft terecht altijd heel veel aandacht in het hbo. Maar, het is nu tijd om ook meer aandacht te gaan besteden aan ons onderzoek. Wat we hier nu beginnen is onderdeel van een verbeterproces, we hebben dus ook bewust niet gekozen voor een ‘big bang’. We hebben juist meer tijd nodig om dit een plek te geven in de hogeschool”, stelt Pol.

Het is dan ook niet verrassend dat er in Enschede nog veel vragen zijn bij lectoren en onderzoekers over de implementatie van het nieuwe systeem. De komende tijd zullen de collega’s van Pol die hebben meegewerkt aan Saxion Research Services dan ook bij alle lectoraten en kenniscentra op bezoek gaan om vragen te beantwoorden en onduidelijkheid weg te nemen.

Lector energievoorziening Richard van Leeuwen is een van de onderzoekers die de komende tijd aan de slag gaat met de ondersteunende services. “Wat we tot nu misten was een goede tool om ons onderzoek met de rest van de hogeschool te delen. Eigenlijk zit ik hier dus al een tijdje op te wachten. Ik ben blij dat ik er nu mee aan het werk kan.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK