Nieuwe kabinet Merkel wil nationale strategie voor Open Access

Wat staat er in het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD?

Nieuws | door Tim Cardol
8 februari 2018 | Angela Merkel, Martin Schulz en Horst Seehofer zijn eruit. De onderhandelaars zijn na een lange formatieperiode tot een regeerakkoord gekomen. Wat betekent het akkoord van de ‘Grote Coalitie’ in Duitsland voor hoger onderwijs en wetenschap?
Bundestag (foto: Wolfgang Pehlemann)

Wie de nieuwe minister van onderwijs en wetenschap gaat worden, is nog niet bekend. De CDU blijft net als afgelopen periode deze post in het kabinet behouden, maar de huidige minister Johanna Wanka heeft al aangegeven niet terug te zullen keren.

Een nieuwe minister is er derhalve nog niet. Dat heeft ook te maken met het feit dat de nieuwe coalitie nog een horde te nemen heeft. De leden van de SPD gaan namelijk nog stemmen over het regeerakkoord. Op 4 maart wordt bekend wat de uitslag van die stemming zal zijn.

Plek voor Duitse strijd om open access

Hoewel de laatste plooien dus nog moeten worden gladgestreken ligt er al wel een 177 pagina’s tellend regeerakkoord voor het vierde kabinet Merkel. De strijd voor Open Access die het afgelopen jaar door Duitse universiteiten gevoerd is krijgt een belangrijke plek in het akkoord.

Harde strijd om Open Access in Duitsland

De nieuwe regering kondigt aan een nationale strategie te willen ontwikkelen. “We willen open kanalen voor wetenschappelijke publicaties promoten en wetenschappers die federale subsidies ontvangen voor hun werk moeten verplicht worden hun publicaties vrij beschikbaar te stellen.”

Wat Duitsland doet op het gebied van Open Access is van belang voor de Nederlandse strategie in de onderhandelingen met uitgevers. Hoofdonderhandelaar Koen Becking (Tilburg University) deelde onlangs al met ScienceGuide dat hij nadrukkelijk op gaat trekken met de oosterburen. Becking gaf zelfs aan naar alternatieven te willen kijken als er geen overeenkomst komt met de uitgevers.

Voortzetting van Horizon 2020

Het nieuwe regeerakkoord laat er ook geen twijfel over bestaan dat Merkel haar pro-Europese koers wil blijven voeren. Dat betekent ook dat er ingezet wordt op Europese financiering van onderzoek en innovatie. “De financiering van het 9e kaderprogramma zal tenminste dezelfde omvang hebben als het oorspronkelijke budget voor Horizon 2020.”

Daarmee gaat het nieuwe Duitse kabinet in tegen de wens van de Europese Raad. Die bepleitte vorig jaar nog een korting voor het Europese innovatieprogramma. Onder druk van onder meer het Europees Parlement werd de bezuiniging van €500 miljoen uiteindelijk omgezet in een extra investering.

Directeur-generaal Robert-Jan Smits zei daarover tegen ScienceGuide destijds: “Het Europees Parlement is ons enorm te hulp geschoten. Zeker in de opmaak naar de nieuwe Meerjarenbegroting van de EU was het funest geweest als we die €500 miljoen hadden verloren.”

Investeringen in studiebeurzen en digitale infrastructuur

Naast de focus op Europa en een strategie voor Open Access kondigt het nieuwe kabinet ook een uitbouw van het ‘Bundesausbildungsförderungsgesetz’ (kortweg BAföG). Dat betekent dat er een miljard extra beschikbaar wordt gemaakt voor het systeem van studiebeurzen en leningen.

Ook zal er €600 miljoen worden uitgetrokken voor het beter toerusten van de universiteiten en wordt er maar liefst €5 miljard geïnvesteerd in een ‘Digitalpakt’. Dit pact moet er voor gaan zorgen dat alle scholen in Duitsland de komende jaren een moderne en sterke digitale infrastructuur krijgen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK