Robert-Jan Smits wordt special envoy open access EU

"Ik ga er voor zorgen dat onze doelstelling, volledig open access in 2020, wordt gehaald."

Nieuws | de redactie
28 februari 2018 | Op de laatste officiële dag van zijn termijn als directeur generaal van het EU directoraat onderzoek en innovatie is Robert-Jan Smits benoemd tot aanjager van het open access programma van de EU. "Europa gaat niet meer betalen voor onderzoek dat niet open access wordt gepubliceerd."

“Ik wil voortvarend te werk gaan,” vertelt een vastberaden Robert-Jan Smits ScienceGuide vlak na de bekendmaking van zijn nieuwe benoeming. “Iedereen is het hier over eens, alle Europese ministers hebben zich hier in Amsterdam aan gecommitteerd, laten we zorgen dat het dan ook gaat gebeuren.” De afgelopen jaren heeft Smits, onder andere in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU, hard gestreden voor open access en open science. Nu is wat hem betreft de tijd rijp om de daad bij het woord te voegen.

“Open access wordt nog te veel alleen maar met de mond beleden,” vervolgt Smits. In zijn laatste nota als DG, die hij toevallig vandaag nog uitstuurt, kondigt hij aan de projectcoördinatoren van het Horizon 2020 aan dat binnen het programma 100% van de publicaties open acces moet worden. “Zo niet, dan gaan we zeker financiële boetes opleggen.”

Smits neemt zich voor om zijn nieuwe functie te beginnen door nog eens terug te gaan naar de basis. “Het is denk ik goed om nog eens te herijken waarom we open access willen.” Volgens Smits moet het geld voor onderzoek en innovatie in de eerste plaats niet terechtkomen bij een uitgever. Anticiperend op pittige onderhandelingen met de uitgevers wil hij ook kijken naar alternatieve vormen van publicatie. “Wat de ideale vorm is durf ik nu nog niet te zeggen. In het najaar kom ik met een concreet actieplan.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK