Gelijke Kansen Alliantie op lokaal niveau verder

Verslag | door Ingeborg van der Ven
7 maart 2018 | Het samenwerkingsverband Gelijke Kansen Alliantie is ruim een jaar oud en maakte maandag tijdens een conferentie de balans op. In een volle Pandorazaal kondigt directeur-generaal van OCW Marcelis Boereboom aan dat de Gelijke Kansen Alliantie doorgaat op lokaal niveau. “Ik heb een gemengd beeld van hoe het nu gaat met de Gelijke Kansen Alliantie. Het idee dat je in de gemeente gaat proberen met elkaar vanuit het onderwijs, vanuit het welzijn, van de jeugdzorg meer jongeren te helpen zich te ontwikkelen is heel erg goed. Maar het vraagstuk is wel heel hardnekkig,” vertelt de DG die net tien maanden in functie is.
Ajouad el Miloudi interviewt jongeren tijdens Gelijke Kansen Conferentie (foto Bart Maat)

Het ministerie van OCW pakt in de alliantie vooral een netwerkrol en organiseert de bijeenkomst in Utrecht om de betrokken organisaties bij elkaar te brengen en te informeren. “Het is een verantwoordelijkheid van gemeente, we hebben straks gemeenteraadsverkiezingen. In die gemeente kunnen de talenten van jongeren het beste tot zijn recht komen.” gaat Boereboom verder. De zaal is gevuld met vooral maatschappelijke partners, docenten en bestuurders vormen een kleine groep in het publiek. De rol van het ministerie verwoordt de DG als volgt: “Wat wij wel kunnen doen is de goede voorbeelden laten zien, mensen financieel ondersteunen en mensen met elkaar in contact kunnen brengen om het verschil in de gemeente te maken.”

Arnold Jonk, plaatsvervangend inspecteur generaal bij de Onderwijsinspectie, benadrukt op de conferentie de rol van gemeenten. “We moeten maximaal investeren in de aantrekkelijkheid van brede scholen. De meest uitdagende scholen moeten in de mooiste gebouwen met de beste leraren. De gemeente zijn aan zet.” Onderzoek van de inspectie toont aan dat de kansenongelijkheid in het onderwijs blijft bestaan.

Hogeschool Leiden kijkt naar rol van de ouders

Een van de projecten die vanuit de Gelijke Kansen Alliantie gefinancierd is, is afkomstig van het lectoraat van Carolien Gravesteijn aan de Hogeschool Leiden. Samen met collega Daphne Petterson doet zij op de conferentie in Utrecht de plannen uit de doeken om de levensvaardigheden van kinderen te bevorderen. Hiervoor heeft het lectoraat in januari dit jaar een subsidie gekregen van vier jaar binnen het programma van de Gelijke Kansen Alliantie. Er wordt gekeken of er ook jonge wetenschappers bij het traject betrokken kunnen worden.

“We willen onderzoeken hoe ook in het primair onderwijs de levensvaardigheden gestimuleerd kunnen worden. Scholen zijn onder andere in het kader van burgerschapsonderwijs zoekende naar een methode die werkt en die effectief is,” legt Gravestijn uit. “Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het ontwikkelen van levensvaardigheden bij leerlingen een positief effect heeft op het sociaal-emotioneel functioneren van het kind.” Volgens de onderzoekers zijn het met name kinderen met een achterstand die hier het meest van profiteren.

Oproep voor de techniek

Op de conferentie laten verschillende andere initiatieven die vanuit het samenwerkingsverband zijn gestart ook hun plannen zien. Ook de Jongerenraad, opgericht om beleidsmakers en professionals te adviseren, is aanwezig. Tenlsotte krijgt directeur generaal Marcelis Boereboom de vraag wat het ministerie van plan is met de alliantie. “Er komt binnenkort weer een staat van het onderwijs uit. Daarin zal je zien dat het nog lang niet koek en ei is. We moeten echt keihard doorgaan om het verschil te maken.”

Hierbij doet de DG graag nog weer een oproep voor het techniekonderwijs: “Op de mbo en hbo scholen zie ik te weinig jongeren met een niet-westerse achtergrond. Ik ben heel benieuwd waar dit vandaan komt. Wellicht komt dit omdat de eerste generatie in smerige fabrieken heeft gewerkt? Er liggen veel kansen in de techniek dus ik wil leerlingen oproepen om dit mee te nemen in de studiekeuze.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK