OCW verhoogt stapsgewijs budgetten voor onderzoek

Extra investeringen op komst voor digitale infrastructuur en praktijkgericht onderzoek.

Nieuws | de redactie
9 maart 2018 | Het ministerie van OCW maakt extra middelen vrij voor onderzoek. Het budget voor fundamenteel onderzoek wordt stapsgewijs opgehoogd tot €200 miljoen structureel vanaf 2020. Voor toegepast onderzoek en innovatie geldt een zelfde verhoging.

“Ik ben ervan overtuigd dat we met deze investering in zowel fundamenteel als toegepast onderzoek een krachtige impuls geven waarmee de wetenschap structureel wordt versterkt”, schrijft minister Van Engelshoven aan de Kamer.

Noodzakelijke investering voor open science

In een brief aan de Kamer gaat OCW nader in op waar de extra investeringen naar toe moeten gaan. Zo gaat er jaarlijks €20 miljoen naar de digitale infrastructuur, met als prioriteit de door SURFsara beheerde supercomputer. Met die faciliteiten wordt onder meer Nobelprijs-winnend onderzoek gedaan naar zwaartekrachtgolven.

“Investeringen in de digitale infrastructuur, bijvoorbeeld in high performance computing, zijn noodzakelijk om de ambities op het gebied van de Nationale Wetenschapsagenda en open science te verwezenlijken”, schrijft OCW. Het geld voor digitale infastructuur wordt beschikbaar gesteld via NWO-subsidies. Een deel van het geld gaat jaarlijks naar SURF.

De rekenkracht die nodig is voor een Nobelprijs

Extra geld is er ook voor de sectorplannen, waarbij de sectoren Bèta & Techniek nadrukkelijk genoemd worden. Dat budget wordt verhoogd tot €70 miljoen structureel vanaf 2020. Het praktijkgericht onderzoek krijgt er vanaf 2020 structureel €20 miljoen bij vanaf datzelfde jaar.

Praktijkgericht onderzoek wint aan belang

OCW schrijft in de brief dat het Regeerakkoord aandacht heeft “voor de forse uitdagingen die er liggen bij de sector bèta en techniek. Daarom wordt er meer geïnvesteerd in het bèta- en technisch onderzoek via sectorplannen. Het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen heeft de laatste jaren steeds meer aan belang gewonnen, onder meer als het gaat om onderwijsvernieuwing, innovaties in de beroepspraktijk en het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.”

De extra investeringen in het onderzoek op hogescholen wordt zowel via de eerste als de tweede geldstroom verdeeld. Dat betekent dat er een directe financiële impuls voor hogescholen aankomt en dat een deel van het geld door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA verdeeld zal worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK