Personeel Britse universiteiten staakt vanwege pensioenwijziging

Universiteiten zeggen salaris in te houden als personeel het werk neerlegt

Nieuws | de redactie
5 maart 2018 | In Groot-Brittannië legt het personeel op verschillende universiteiten al twee weken het werk neer. Inzet van de staking zijn de aangekondigde wijzigingen in de pensioenvoorzieningen. Die aanpassingen zouden het personeel jaarlijks £10.000 gaan kosten.
University of St. Andrews (foto: Remi Mathis)

De staking die georganiseerd wordt door de University and College Union, de Britse vakbond voor universitair personeel, is inmiddels bijna twee weken aan de gang. Er vinden momenteel acties plaats op ruim zestig universiteiten. Er worden rally’s, bezettingen en protestmars georganiseerd door het hele land.

Overgeleverd aan de grillen van de markt

Het landelijke protest op het voornemen van Universities UK om een nieuw pensioenschema te presenteren. Volgens de universiteitenkoepel zijn hervormingen nodig om een gat van in totaal £6 miljard op te vangen. Als dat er niet komt zullen volgens de koepel de pensioenbijdragen fors stijgen en kan het ook betekenen dat er bezuinigd moet worden op onderwijs, onderzoek of ondersteunende diensten.

Op een onlangs gelanceerde website legt de University College Union uit waarom men landelijk in staking is gegaan. “We gaan niet staken omdat we vrezen voor ons pensioen, maar omdat we vrezen voor het hoger onderwijs als geheel. We verschuiven nu van een systeem waarin we echt kunnen bepalen wat we krijgen als we met pensioen, naar een systeem waarin het helemaal wordt overgelaten aan de grillen van de markt,” vertelt een docent in een filmpje over de stakingen.

Universiteiten beboeten personeel

Ondertussen loopt het conflict tussen universiteiten en haar personeel op. Op verschillende plekken nemen universiteiten maatregelen tegen hun eigen personeel. Zo heeft Schotse University of St. Andrews aangekondigd een dag salaris in te houden van al het personeel dat zich niet aan zijn contractuele verplichtingen houdt. In andere delen van Groot-Brittannië worden vergelijkbare sancties getroffen.

Ook studenten laten zich horen over de stakingen. Zo circuleert er een petitie van studenten die collegegeld terugeisen voor de lessen die zij door de staking missen. De petitie is inmiddels door ruim 100.000 mensen ondertekend. De Britse studentenvakbond zegt de staking echter te steunen. “Wij geloven dat eerlijk beloond personeel de hoeksteen zijn van de universiteit en dat het nieuwe pensioenschema veel schade zal berokkenen als het wordt ingevoerd.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK