Europese samenwerking voor Blockchain in het onderwijs

Verslag | door Tim Cardol
11 mei 2018 | In verschillende landen wordt gekeken of blockchaintechnologie gebruikt kan worden in het hoger onderwijs. Met name op het gebied van certificering liggen kansen. “In juni zijn we uitgenodigd voor een gesprek bij de Europese Commissie. Zij zien ook de potentie van het werken met blockchaintechnologie”, zegt Theo Mensen van Stichting ePortfolio Support (StePS).
(foto: Pxhere)

Bij het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam zijn experts op het gebied van blockchaintoepassingen bij elkaar gekomen voor een conferentie van het European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM). Daar wordt gesproken over de opleiding van Blockchain Engineers en over de verschillende toepassingen van blockchain in bijvoorbeeld het bank- en verzekeringswezen of de logistieke sector.

Zo ook voor het onderwijs. In het project StudyBits wordt onderzocht op welke manieren blockchaintechnologie ingezet kan worden bij certificering in het onderwijs. “Als je een profiel hebt waar diploma’s en certificaten in staan dan kun je voor inschrijving bij wijze van spreken een linkje sturen. De verificatie zit al in de Blockchain ingebouwd namelijk,” vertelde Theo Mensen al eens op ScienceGuide.

Wat Blockchain kan betekenen voor het onderwijs

Op de ERCIM conferentie blijkt dat ook andere landen al bezig zijn op dit gebied. Zo is het Fraunhofer Instituut aan het onderzoeken of het mogelijk is een Blockchain for Education platform op te zetten. “Er wordt nu onderzocht of het mogelijk is om blockchaintechnologie in te zetten om diploma’s en certificaten te delen en te valideren,” vertelt instituutsdirecteur professor Wolfgang Prinz. “Maar als we hier internationaal iets mee willen, zullen we moeten samenwerken in plaats van ieder ons eigen netwerk ontwikkelen.”

Die samenwerking komt er, verwacht Theo Mensen. “In juni zijn we uitgenodigd voor een gesprek bij de Europese Commissie. Zij zien ook de potentie van het werken met blockchaintechnologie en willen met ons verkennen of het mogelijk is een Europees netwerk te ontwikkelen voor certificering.”

Bottleneck omzeilen

Een van de grote obstakels voor het werken met blockchain die vaak wordt genoemd is dat het opzetten van een groot netwerk van aaneengeschakelde computers om het systeem in de lucht te houden, enorm veel energie kost. Dat probleem is er volgens Prinz in het geval van Blockchain for Education niet. “We werken met een zogeheten ‘private permissioned blockchain’ en daar is het energieverbruik vele malen minder.”

De te nemen hordes voor Blockchain

Met name in het geval van de Bitcoin is sprake van fors energieverbruik. Dat komt omdat de technologie achter de cryptomunt volledig is opengesteld. Iedereen kan derhalve aansluiten op het netwerk en zo ontstaat een complex systeem van aaneengesloten computers die samen een enorme energie verbruiken. In het geval van Blockchain for Education is het systeem gesloten en is het aantal aangesloten computers vele malen minder.

Bij het Fraunhofer Instituut zijn ze met de ontwikkeling van het platform al weer een stap verder dan StudyBits, het blockchainproject waar onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en het Ministerie van OCW in participeren Naast de RUG en OCW doen ook DUO, TNO, Quintor, het Groningen Declaration Network (GDN), Stichting ePortfolio Support (StePS) en Rabobank mee in het project. . “Wij zijn nu vooral onderzoek aan het doen naar alle mogelijkheden voor het onderwijs. In België en Duitsland zijn hiermee ook al serieus aan de slag. Dat is voor ons heel interessant”, aldus Mensen.

Wolfgang Prinz ziet niet alleen voor wat betreft diploma’s en certificaten de mogelijkheden van blockchaintechnologie. “Er zijn enorm veel kansen. Je zou met blockchain ook kunnen stemmen bijvoorbeeld. Dat zou handig zijn bij studentenverkiezingen of in de medezeggenschap.” En dat niet alleen: “Je kan ook denken aan de administratie van studentenleningen of de toegang tot universitaire faciliteiten,” vult Mensen aan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK