Maastricht breidt uit in Brussel

Nieuws | door Ingeborg van der Ven
16 mei 2018 | Aan de Avenue de Tervueren, om de hoek van de Europawijk, kunnen onderzoekers, studenten en alumni van Universiteit Maastricht (UM) terecht. “Ons vertrekpunt is het creëren van een open plek waar we kennis willen delen,” vertelt Vivianne Heijnen, het hoofd van de Brusselse campus.
De nieuwe campus in Brussel werd in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in België Maryem van den Heuvel geopend

In 2010 is de campus begonnen in een herenhuis in Brussel met als doelstelling het internationale profiel van de Universiteit Maastricht aan te scherpen. “We hebben als universiteit sowieso een sterke internationaliseringsstrategie. De agenda in Brussel loopt parallel met de plannen en initiatieven uit Maastricht,” legt Heijnen uit.

Er was in de oude locatie ruimte voor onderzoekers om te vergaderen, trainingen te geven en cursussen te volgen. Ook diende deze locatie als een UM-ambassade. Het succes van de campus vroeg al snel om een grotere locatie die werd op 24 april geopend door collegevoorzitter Martin Paul en ambassadeur van Nederland in België Maryem van den Heuvel.

Groei van de campus

Europese integratie is natuurlijk een belangrijk thema op dit moment. Het is niet zo dat wij vanwege de Brexit naar een grotere locatie verhuizen. Maar wij zien natuurlijk wel veel kansen.” legt Heijnen uit. Het hoofd van de campus heeft het project in acht jaar zien verdubbelen.

“De trend die je ziet is dat steeds meer universiteiten actief worden in Brussel. Met name op het gebied van de lobby, maar ook op het gebied van de samenwerkingsverbanden. En Britse universiteiten zoeken ons ook actief op.” De nieuwe locatie heeft grotere collegezalen en onderwijsruimtes waardoor er parallelle sessies kunnen worden aangeboden.

“Onze campus is in 2010 begonnen als besluit van het college van bestuur. Het college zei toen ‘Het geld voor onderwijs en onderzoek wordt relatief minder, wat uit Den Haag komt. Dus Brussel zal steeds belangrijker worden, ook voor onze onderzoekers.” Niet alleen de onderzoekers van de Maastrichtse universiteit vinden hun weg naar de campus. Ook de leden van de internationale netwerken WUN (World Universities Network) en Yerun (Young European Research Universities) hebben toegang tot de faciliteiten.

Match tussen alumni en studenten

De Groningse campus Yantai is er niet gekomen. Maar het proces van voorbereiding heeft wel de mogelijkheden zichtbaar gemaakt voor andere universiteiten. De wet Bevordering internationalisering hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek werd in 2017 aangenomen. Internationaal wordt dergelijk gezamenlijk onderwijs ook wel aangeduid als ‘joint programmes’.

Ook in Maastricht worden de zogenaamde ‘joint programmes’ verkend en zijn er plannen om parttime masters aan te bieden in Brussel. Om deze mogelijkheden te verkennen heeft de universiteit nu een academisch directeur aangesteld, hoogleraar Christine Neuhold. Neuhold is sinds 2013 hoogleraar politieke wetenschappen en bekleedt de stoel EU democratic governance.

De masters zullen gericht zijn op professionals die in de Europese context werkzaam zijn. Vivianne Heijnen:” We zijn echt nog in de fase van het onderzoeken van de mogelijkheden. Of er genoeg ruimte is op de markt om dit aan te kunnen bieden. Ons onderwijssysteem van probleemgestuurd onderwijs sluit erg goed aan bij professionals. Zij zijn gewend om actief aan discussies deel te nemen.”

Naast onderwijs richt de campus zich ook op de inzetbaarheid van studenten. Hierbij helpt dat er steeds meer alumni op hoge functies in de Europese hoofdstad werkzaam zijn. “Onze opleiding European Studies bestaat nu zo’n tien jaar. Dan weet je dat de mensen die daarmee zijn begonnen nu op plekken terechtkomen waar zij mensen mogen gaan aannemen. Wat wij nu proberen te doen is om ons netwerk van alumni te koppelen aan onze UM-studenten,” legt Vivianne Heijnen uit. Daarnaast is de nieuwe locatie aan de Avenue de Tervueren in Brussel de plek waar de universiteit Maastricht de activiteiten voor alle alumni organiseert.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK