Jouke de Vries nieuwe voorzitter Rijksuniversiteit Groningen

Nieuws | de redactie
26 juni 2018 | Twee jaar was Jouke de Vries decaan van de nieuw opgerichte Campus Fryslân in Leeuwarden. Nu wordt hij in Groningen de opvolger van Sibrand Poppema die na tien jaar afscheid neemt van de RUG.
Ingrid van Engelshoven en Carel Stolker, samen met Jouke de Vries. (foto: Universiteit Leiden)

De Vries wordt benoemd voor een termijn van vier jaar. Als decaan van de Campus Fryslân Campus Fryslân had De Vries de taak om de emancipatoire functie van de regio te versterken. In 2016 sloot De Vries daartoe nog het Friese Hoger Onderwijsakkoord samen met gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA).

Universiteit keert terug in Friesland

Als decaan geloofde De Vries sterk in de regionale ontwikkeling die volgens hem steeds belangrijker wordt. “Door de globalisering heeft de nationale staat veel meer moeite beleid te maken en uit te voeren. De staat dien zich te beperken tot het faciliteren van processen. Het paradoxale is dat de globalisering regio’s belangrijker maakt. Dit is in het verleden aangeduid met de term glokalisering.”

Zelf zegt de Vries in een eerste reactie zeer vereerd te zijn met zijn recente benoeming. “Ik ben zeer trots dat ik leiding mag gaan geven aan deze mooie universiteit die sinds 1614 stevig verankerd is in Noord-Nederland en die ook altijd de blik naar buiten heeft gehad. De afgelopen drie jaar heb ik samen met mijn team in Leeuwarden gewerkt aan de succesvolle oprichting van Campus Fryslân. Ik kan dat nu met een gerust hart overdragen en blijf als collegevoorzitter ook verantwoordelijk voor onze activiteiten in Friesland.”

Haagse link

De Vries studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1999 is hij hoogleraar bestuurskunde in Leiden. In die hoedanigheid was hij tevens betrokken bij de oprichting van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.

Die rol zou hem in deze functie nog weleens goed van pas kunnen komen. De huidige minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven verwijst vaak naar haar ervaring met de universitaire wereld omdat zij als wethouder onderwijs nauw betrokken was bij de oprichting van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Ook waren ze beide aanwezig bij de opening van het nieuwe gebouw van de Universiteit Leiden in Den Haag.

Ook de voorzitter van de Raad van Toezicht Tjibbe Joustra zegt verheugd te zijn over deze benoeming.  “Wij zien in hem de juiste persoon om de RUG de komende jaren te leiden en kijken uit naar de samenwerking met hem. We hebben veel waardering voor de grote betrokkenheid van de universitaire gemeenschap in Groningen bij de zoektocht naar een nieuwe voorzitter.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK