Universiteit Gent beperkt vliegverkeer medewerkers

Nieuws | de redactie
7 juni 2018 | Voor dienstreizen naar zestig Europese steden kunnen werknemers van de Universiteit Gent voortaan alleen de trein of bus nemen. In een eerste stap naar duurzaam reisbeleid besloot de universiteit om voor reizen van minder dan zes uur het vliegtuig niet langer te vergoeden als dienstreis.
Medewerkers van de Gentse universiteit moeten voortaan de trein nemen Foto: Ale Sasso

De Gentse universiteit heeft een lijst opgesteld met zestig steden waarnaar de reistijd minder dan zes uur is of de reistijd per trein niet langer is dan met het vliegtuig. De neemt de universiteit verregaande maatregelen waarmee het zegt een voorbeeld te willen zijn voor andere instellingen.

Naar ‘groene steden’ krijgen medewerkers niet langer de mogelijkheid om per vliegtuig te reizen. Voor nog zo’n twintig ‘oranje’ steden waarnaar de reistijd een maximum van acht uur bedraagt krijgen medewerkers de trein of bus als voorkeursoptie aangeboden. Wanneer er wel gevlogen moet worden gaat de instelling de CO2-uitstoot compenseren.

Duurzaam reisbeleid

Ook Nederlandse instellingen denken na over hoe ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Duurzame mobiliteit en het verminderen van vliegreizen duiken bij enkele instellingen op in hun duurzaamheidsbeleid. Zo kondigde de Universiteit Utrecht vorig jaar aan minder te willen gaan vliegen om hun CO2-afstoot te verminderen. Alle vliegreizen die medewerkers maken worden sinds januari 2018 bijgehouden om inzicht te krijgen in de omvang en ook de UU koopt CO2-uitstoot van deze vluchten af.

De Wageningen Universiteit hanteert al sinds 2014 een reisbeleid wat medewerkers aanmoedigt om dienstreizen te beperken en voor bestemmingen binnen Europa de trein te nemen. Over het daadwerkelijke effect kan de instelling nog niets zeggen zo blijkt uit een jaarverslag. Ook de Universiteit Leiden schrijft het openbaar vervoer voor bij reizen korter dan zes uur – er gelden hier nu nog geen sancties voor, maar wordt eerst ingezet op het vergemakkelijken van het boeken van internationale treinreizen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK