Breda University wil niet groeien, wel meer internationale studenten

De Nationale Hogeschool van Toerisme en Verkeer (NHTV) gaat definitief verder als Breda University of applied sciences.

Nieuws | de redactie
13 september 2018 | Groeien in studentenaantallen wil Breda University niet. De instelling sorteert voor op meer internationale studenten. “Onze zichtbaarheid in het buitenland was als NHTV te laag,” zegt voorzitter Elisabeth Minnemann die hoopt onder de nieuwe vlag herkenbaarder te zijn.
Het nieuwe gebouw van de Breda University – Foto: BUas

Het was al eerder aangekondigd maar vanaf dit collegejaar gaat de Nationale Hogeschool van Toerisme en Verkeer (NHTV) definitief door het leven als Breda University of applied science (BUas). Een naamsverandering die samenvalt met het openen van een nieuwe campus in een oud klooster – de nonnen zijn naar een gebouw verderop verhuisd – en het uitzetten van een nieuwe strategie.

Groeien in diversiteit

“Het is niet onze ambitie om te groeien in studentenaantallen” vertelt voorzitter Elisabeth Minnemann in haar toelichting op de nieuwe strategie die gepaard gaat met de herpositionering van de hogeschool als Breda University of applied sciences. “Een van de punten waar studenten ons om waarderen is de kleinschaligheid van onze opleidingen, dus daar willen we niet aan tornen.”

De herpositionering moet dan ook vooral voor meer internationale zichtbaarheid en vooral duidelijkheid gaan zorgen. “Wij verwachten dat wij in de toekomst meer internationale instroom zullen krijgen” vertelt Minnemann die verder uitlegt dat de hogeschool op dit moment vijftien procent internationale studenten heeft, en verwacht dat dit aandeel de komende jaren zal stijgen naar achttien procent of meer. “We zoeken een goede weg om langzaam naar twintig procent internationale studenten te groeien.”

Een van de aanwezige buitenlandse studenten uit Heidelberg vertelt hoe hij zijn weg heeft gevonden naar Breda. Dat is inderdaad niet via het zoeken op NHTV maar was per toeval. “Ik hoorde van deze opleiding van een vriendin die hier is gaan studeren. In Duitsland zijn opleidingen in de sector leisure allemaal aan private instellingen en zijn ze haast niet te betalen.”

BUas dekt de volledige lading

De internationale oriëntatie is op meerdere manieren belangrijk voor BUas vertelt bestuurslid Nico van Os. “Ongeveer de helft van onze studenten doet inmiddels een stage in het buitenland. Bij sommige opleidingen zoals de hotelschool is het zelfs verplicht. Maar we zouden graag zien dat nog meer studenten dit zouden doen.” Plannen om het onderwijs zelf het buitenland te organiseren, bijvoorbeeld op een branchecampus, zijn er niet stelt hij resoluut.

De naam en afkorting NHTV voldeden om meerdere redenen niet meer licht Van Os verder toe. “Naast onze opleidingen in toerisme en logistiek hebben we ook al sinds een aantal jaar opleidingen in game design.” Die opleidingen zijn ontstaan vanuit een directe vraag van de game-industrie in de regio, maar worden onder de oude vlag niet gedekt. Het feit dat het affix ‘university of applied sciences’ klein wordt geschreven heeft eveneens een reden. De instelling is namelijk de enige hogeschool in Nederland die ook wo-diploma’s toekent in de domeinen leisure en toerisme, samen met Tilburg University.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK