“Jullie zijn de tegenkracht”

Minister Van Engelshoven reikt ECHO Awards uit aan excellente studenten met een niet-westerse achtergrond

Verslag | door Tim Cardol
21 september 2018 | “Er is een tegenkracht nodig. Tegen de taaie kracht van zinnetjes als ‘zo gaat het nu eenmaal’ en ‘we hebben het altijd zo gedaan’. Die tegenkracht zijn jullie. We hebben jullie heel hard nodig.” Minister Van Engelshoven richtte zich bij de uitreiking van de ECHO Awards in Amsterdam direct tot de genomineerde studenten.
De genomineerden voor de ECHO Awards Foto: Thomas van Driel

Ieder jaar reikt Expertisecentrum Diversiteitsbeleid (ECHO) de ECHO Awards uit aan de studenten die het gezicht zijn van het succes van de multiculturele samenleving. Excellente studenten uit hbo en wo met een niet-westerse achtergrond worden in het zonnetje gezet en beloond met een volledige verzorgde Summercourse op de University of California Los Angeles.

Dit jaar is er naast een prijs voor de beste wo’er, hbo’er en het bètatechniektalent een nieuwe prijs toegevoegd. Op initiatief van de partner is ook de Loyens & Loeff Law & Taw Award in het leven geroepen. “Het stimuleren en begeleiden van talent en het kansen bieden aan iedereen is het bestaansrecht van ons kantoor,” zegt partner Bram Linnartz als hij de gasten aanwezig heet in het kantoor van Loyens & Loeff in Amsterdam-Zuid waar de uitreiking dit jaar plaatsvindt.

Laat je niet in een hokje stoppen

Voor winnaars van de ECHO Award geldt dat zij allemaal toetreden tot het ambassadeursnetwerk van de organisatie. Bij de uitreiking wordt gretig uit dat netwerk geput. Gyzlene Kramer-Zeroual die in 2005 als student van Hogeschool Rotterdam de prijs won, is avondvoorzitter en extra aandacht gaat uit naar Rachid el Morabiti.

Rachid el Morabiti won de prijs in 2012 en vertelt op het podium over zijn loopbaan. “Ik was de jongste in een gezin met zes jongens. Vijf oudere broers, niet zo gek dat ik op de basisschool nogal vervelend kon zijn.” El Morabiti die farmacie studeerde, ging na het winnen van de ECHO Award aan de slag bij het La Jolla Institute of Allergy and Immunology in San Diego. “En nu werk ik in Cambridge bij een van de marktleiders op het gebied van DNA-seuqencing Bij DNA-sequencing wordt de exacte genetische code van een individu bepaald. Die precieze volgorde van DNA baseparen bevat belangrijke informatie over de kenmerken van het individu. ,” vertelt El Morabiti trots en hij heeft ook een les voor de nieuwe lichting ECHO-ambassadeurs. “Laat je niet in een hokje stoppen en doe waar je hart ligt. Of het nu mediteren in India is, of een bedevaart naar Mekka, het kunnen allemaal dingen zijn die je leven verrijken.”

Minister Van Engelshoven benoemt de inspirerende verhalen van de in totaal dertien genomineerden. “Ik wil graag knokken voor gelijke kansen voor iedereen en dit biedt daarbij heel veel inspiratie. Ik hoop ook dat jullie straks weer het levende bewijs zullen zijn voor de kansen die er zijn en dat de macht der gewoonte niet het laatste woord krijgt.”

Op de koffie bij de minister

Student Leon Lan van het Amsterdam University College is de eerste student die een ECHO Award in ontvangst mag nemen. Hij studeert Liberal Arts & Sciences met een major Wiskunde. Zijn inspanningen voor diversiteit op het university college en de bijlessen die hij geeft aan studenten met een migratieachtergrond overtuigden de jury. “Deze combinatie van factoren maakte Leon voor de jury de winnaar van de Bèta Techniek Award.”

In het hbo ging de prijs naar Deniz Dibooglu van De Haagse Hogeschool. Naast zijn studie Human Resource Management steunt Dibooglu studenten met een migratieachtergrond bij het vinden van leer- en afstudeerplekken en is hij een actief vlogger. “Hij weet social media op een interessante manier te benutten om zijn boodschap uit te dragen en doet dat op een wijze die natuurlijk en verbindend is. Deniz toont kracht door kleine en concrete stappen te zetten om een grote visie te bereiken,” schrijft de jury.

Geneeskunde-student Avin Ghedri kreeg de ECHO Award in de categorie wo. Zij was actief in de werkgroep Diversiteit & Inclusie aan het UMC. “Ze is in staat om problemen te signaleren, dit op constructieve wijze bespreekbaar te maken en vervolgens concrete stappen te ondernemen.”

De laatste prijs op de avond was voor UvA-student privaatrecht Hasnaa Beni Driss die via het vmbo opklom tot cum laude student aan de universiteit. “Met haar moed om zichzelf te zijn toont ze zowel een kwetsbaarheid als kracht,” schrijft de jury. “Die combinatie geeft haar het nodige gewicht om zaken aan te pakken en bij te dragen aan verandering.”

Naast de zomercursus in Los Angeles stelde minister Van Engelshoven de winnaars van de ECHO Award nog iets anders in het vooruitzicht. “Ik nodig jullie allen uit om volgende week bij OCW op de koffie te komen en jullie lessen over diversiteit met mij te delen. En misschien zie ik jullie dan nog wel vaker, want ook wij kunnen nog wel wat divers talent gebruiken.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK