Responsiviteit en bureaucratie gaan moeilijk samen

Verslag | door Tim Cardol
6 september 2018 | Hanze-voorzitter Henk Pijlman ging bij de start van het hogeschooljaar in op het lange traject dat zijn hogeschool door moet om nieuwe opleidingen te starten. “Er wordt ons gevraagd: ‘beweeg je naar de arbeidsmarkt’, maar als we dat doen horen we dat de bureaucratie er nog niet klaar voor is. Zoveel werk is het toch niet om een commissie aan te stellen.”
Henk Pijlman (foto: Hanze)

Bij de jaaropening van de Hanzehogeschool blikte Pijlman onder de leus ‘Voorwaarts, maar niet vergeten’ op het 44e lustrum van de Groningse hogeschool, maar keek hij vooral vooruit naar wat de hogeschool te wachten staat.

Zo liet hij zien dat de hogeschool dit jaar is begonnen met een aantal nieuwe opleidingen, maar dat niet alle geplande opleidingen van start hebben kunnen gaan. Als voorbeeld gaf hij de plannen voor een nieuwe opleiding Ergotherapie. “We waren zelfs bereid om een paar opleidingsplekken bij fysiotherapie op te geven, maar dat mocht niet van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs.”

Niemand hoeft meer in tenten

Het CDHO stelt dat er onvoldoende vraag is naar ergotherapeuten, maar in Noord-Nederland ziet Pijlman juist volop vraag. “We zijn daarom maar een nieuwe aanvraag gestart.” Maar niet alleen de CDHO is een struikelblok. Ook bij de NVAO miste Pijlman urgentie. Zo was de Hanze-voorman graag in september gestart met een opleiding Data Science for Life Sciences, maar loopt het beoordelingsproces vooralsnog vertraging op.

Niettemin was Pijlman trots op het feit ook dit jaar weer 8000 nieuwe studenten te mogen verwelkomen. Daarbij ging hij er niet aan voorbij dat Groningen net als vorig jaar veel moeite kende met het huisvesten van die nieuwe studenten. “Het is een schande dat er studenten in tenten moeten slapen en het straalt niet goed af op onze stad,” stelde Pijlman daarbij noterend dat er inmiddels niemand meer noodgedwongen in tenten verblijft.

Dat betekent niet dat er geen werk aan de winkel is. “Dit lijkt me een gedeelde verantwoordelijkheid van huisvesters, gemeente en instellingen. Gemeenten mogen van ons vragen dat we gematigd groeien en niet opeens duizenden extra studenten aannemen bijvoorbeeld door opleidingen volledig in het Engels aan te bieden, maar wij mogen van hen vragen dat er gezorgd wordt voldoende huizen worden gebouwd.”

Akkoord van Groningen

Het is voor Pijlman al langer een gekoesterde wens om van de Zernikecampus ook een leefcampus te maken waar studenten wonen, maar tot nog toe stuit hij daarbij op tegenstand. “Ik wil dit zeker gaan aandragen in het Akkoord van Groningen Het Akkoord van Groningen is een samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit, het UMCG en de gemeente Groningen met als doel Groningen te profileren als kennisknooppunt. Sinds 2007 voeren zij de campagne City of Talent. Deze wordt uitgevoerd door Marketing Groningen. zodat we echt iets aan de woningnood kunnen gaan doen.

Op dit moment wordt er in Groningen gebouwd aan studentenwoningen, herstelwerkzaamheden door aardbevingsschade zorgde er onder meer voor dat de bouw vertraging opliep. Minister Eric Wiebes was bij de jaaropening van de Hanzehogeschool te gast en ging in zijn speech in op de gaswinning in Groningen.

Wiebes hoopt dat ook na transitie Groningen de energieprovincie van Nederland blijft zijn en ziet daarbij een rol voor het hoger onderwijs. “De ingenieur, de econoom en de installateur, die moeten dit samen gaan doen.” Tegen de kleine groep studenten die naar de jaaropening was gekomen had de minister dan ook de boodschap: “Wees optimistisch en neem initiatief. Iets doen voor je regio is heel erg leuk.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK