Robert-Jan Smits wordt voorzitter van de TU Eindhoven

Nieuws | de redactie
17 september 2018 | “Op het hoogtepunt van het feestje moet je altijd weggaan.” Nog extatisch van de recente overwinning op het punt van open access verruilt Robert-Smits zijn carrière bij de Europese Unie voor het voorzitterschap van de TU-Eindhoven. "Ik kan me niet voorstellen dat er na Plan S nog een mooiere opdracht binnen de commissie komt."
Robert-Jan Smits – Foto: EU

Momenteel is hij nog special Envoy Open Access en heeft eerder deze maand Plan-S geïntroduceerd met 14 Europese wetenschapsorganisaties. Daar kreeg hij internationaal veel lof voor. Na het klaren van deze eerste aanzet om de EU gereed te maken voor meer Open Access vertrekt hij per 1 maart naar Eindhoven.

Ook is er een nieuwe vicevoorzitter benoemd: Nicole van Ummelen zij is momenteel bestuurssecretaris bij de TU/e. Samen met zittend Rector Magnificus Frank Baaijens gaan zij een nieuw sterk team vormen waarmee de TU/e haar positie als internationaal vooraanstaande universiteit verder uitbouwt.

De geboren Brabander Robert-Jan Smits volgt in maart 2019 collegevoorzitter Jan Mengelers op die medio 2019 met pensioen gaat. Nicole Ummelen volgt per 1 januari 2019 Jo van Ham als vicevoorzitter van het College van Bestuur op. Jo van Ham gaat ook medio 2019 met pensioen. Tot die tijd gaat hij zich richten op het verbreden van de internationale coalitie voor Plan S en de implementatie van het open access beleid.

Veel lof voor Plan S

Binnen Europa heeft Robert-Jam Smits veel gezag opgebouwd in zijn tijd als Directeur Generaal Research en Innovatie van de Europese Commissie waar hij architect was van het omvangrijke innovatie en onderzoeksprogramma Horizon 2020 programma van €80 miljard. Een half jaar geleden werd hij door Jean-Claude Juncker aangewezen als speciale gezant voor open access in Europa. Recent kreeg hij veel lof voor zijn Plan-S dat hij in de eerste week van de academisch jaar presenteerde. Een plan van 14 Europese onderzoeksfinanciers om harde afspraken te maken over open access publicaties.

Afscheidsinterview Robert-Jan Smits als Directeur Generaal EU

Dat de transformatie niet makkelijk is, benadrukte Smits deze zomer nog op een groot wetenschappelijk congres in Toulouse. Hij haalde toen hard uit naar de wetenschappers en naar de wetenschapsministers dat zij te weinig deden om van open access een succes te maken. In Plan S komt alleen onderzoek dat open access wordt gepubliceerd komt vanaf 2020 in aanmerking voor Europese onderzoeksfinanciering.

Het plan lijkt veel impact te hebben. Sinds de bekendmaking van dit plan op 4 september, een dag nadat Smits de Academische Jaaropening verzorgde op de TU Eindhoven is het aandeel van de grootste wetenschappelijke uitgever Elsevier al met 7% gedaald in beurswaarde, beursanalisten wijten dit aan de introductie van Plan S. Internationaal heeft hij ook veel lof gekregen voor dit plan.

Aansterken coalitie Plan S

De aankomende maanden gaat Smits zich in de eerste plaats richten op het uitbreiden van de coalitie op internationaal niveau. Afgelopen weekend gaf de Bill & Melinda Gates foundation al aan zich bij de coalitie te scharen, en ook is er interesse vanuit de VS, China en Japan. Begin oktober reist Smits af naar de VS om te spreken met Amerikaanse partners voor een wereldwijde uitrol van Plan S. “Deze week heb ik ook een afspraak met de TNO’s van Europa om het plan toe te lichten.”

Over een week start ook een taskforce onder leiding van ScienceEurope die de Europese organisatie van NWO-achtige instellingen, zich over gaat buigen de concrete implementatie. “We gaan in de taskforce onder andere kijken naar de Article Processing Costs. Wat mogen uitgevers vragen voor de publicatiekosten? Wat is het maximum dat wij willen betalen en hoe lang gaat die begrenzing duren?”

Einhoven ideale keuze

In een reactie aan ScienceGuide laat Smits weten dat hij met een bijzondere reden voor deze universiteit heeft gekozen “Ik heb altijd al eens bij een universiteit willen werken. In het verleden heb ik veel gesprekken gehad met instellingen over beloningssystemen, kennistransfer en internationalisering dat ik dat nu wel eens vanuit een universiteit wil bekijken.” Eindhoven en is voor hem een ideale keuze zegt hij.

“Deze universiteit is onderdeel van een prachtig ecosysteem waarin veel uitwisseling is met het bedrijfsleven. Dat is voor mij het voorbeeld als we het hebben over een moderne universiteit. Het is een universiteit die midden in de samenleving staat en die werkt voor de samenleving. Het is precies de universiteit waar ik mij thuis voel en graag zou willen zitten.“

Nicole Ummelen is momenteel secretaris van de universiteit. Ze kijkt uit naar haar nieuwe functie: “Ik ben actief betrokken geweest bij de strategie die we als universiteit voor de toekomst hebben opgesteld. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren van zeer nabij de positieve ontwikkeling van de TU/e in al haar facetten meegemaakt en gefaciliteerd. Om aan de continuïteit van dat beleid en de nieuwe strategie in een nieuwe rol inhoudelijk invulling en sturing te mogen geven, vind ik betekenisvol en uitdagend.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK