Samenwerking Nederland en Vlaanderen voor mbo-stages over de grens

Nieuws | de redactie
17 september 2018 | Vanaf 2019 gaan Nederlandse en Vlaamse organisaties die leerbedrijven erkennen nauwer samenwerken. Vandaag ondertekenden SSB Nederland en de Vlaamse evenknie SYNTRA in Vlaanderen een samenwerkingsovereenkomst, deze moet het gemakkelijker maken voor mbo studenten om in het buitenland stage te lopen.
Studenten van de koksopleiding – Foto: Les Roches Global Hospitality Education

Een samenwerking tussen het SSB Nederland en SYNTRA Vlaanderen moet het gemakkelijker maken voor mbo studenten om in het buitenland stage te lopen. Het erkenningsproces van Vlaamse leerbedrijven bij Nederlandse opleidingen wordt voortaan versneld en Vlaamse studenten krijgen eenvoudiger toegang tot een leerbaan in het Nederlands bedrijfsleven. De samenwerking betekent volgens SBB dat het aantal beschikbare studenten voor leerbanen in de grensregio wordt vergroot. Ook moet het de administratieve last voor bedrijven verminderen.

In de Kamerbrief over internationalisering die minister Van Engelshoven onlangs presenteerde zette zij “in op een expliciete ambitie om de uitgaande mobiliteit in de komende vijf jaar te laten stijgen van 7% naar 10% van mbo studenten”. Volgens de SSB is deze samenwerking een mooi voorbeeld waarmee ze gehoor geven aan deze oproep van de minister.

SSB is net als haar Vlaamse tegenhanger verantwoordelijk voor de erkenning van buitenlandse leerbedrijven. Volgens de Wet educatie en beroepsponderwijs is het verplicht voor mbo studenten om het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. In de Kamerbrief van afgelopen juni stond ook dat Van Engelshoven SSB zou vragen om buitenlandse leerbedrijven beter in kaart te brengen.

De samenwerking wordt de komende maanden uitgewerkt, en is per 1 januari 2019 effectief.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK