Ban Ki-moon eredoctor in Groningen

“Als we onze planeet willen beschermen is dat een verantwoordelijkheid van ons allen.”

Nieuws | door Tim Cardol
17 oktober 2018 | “We zijn de eerste generatie die een einde kunnen maken aan armoede en de laatste generatie die een einde kunnen maken aan klimaatverandering.” In een overvolle Martinikerk ontving Ban Ki-moon vandaag een eredoctoraat van de RUG. De oud secretaris-generaal van de VN blijft ook nu strijden voor het klimaat.
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Het eredoctoraat dat Ban Ki-moon ontving valt samen met de opening van en Global Adaptation Center in Groningen. Samen met de Erasmus Universiteit gaat de RUG van start met een centrum onder de vlag van Ban’s Global Commission on Adaptation waarin onderzoek op het gebied van klimaatverandering wordt samengebracht.

De last delen met iedereen

“Dat is hoe we dingen doen in Nederland,” wees de Groningse burgemeester Peter den Oudsten op de samenwerking tussen Rotterdam en Groningen. “Op mondiale schaal kunnen we Nederland misschien wel beter beschouwen als een stadstaat dan als een land.” Volgens Den Oudsten is de inzet op het gebied van klimaatverandering onontbeerlijk. “Juist omdat de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn, het hardst geraakt worden. We moeten daarom alle relevante stakeholders bij elkaar brengen om deze last te delen.”

Ban bedankte aan het begin van zijn toespraak opvallend genoeg zowel Unilever CEO Paul Polman als de CEO van Royal DSM Feike Sijbesma voor hun inzet op het gebied van duurzaamheid. Daarna wendde hij zich tot de universiteit. “Jullie hebben hier de ‘best and brightest’ bij elkaar gebracht in de strijd tegen klimaatverandering. Onderwijs heeft een centrale plek in die missie, want onderschat niet welke impact dat kan hebben in de maatschappij.”

De voormalig VN-secretaris-generaal bracht in herinnering hoe op 25 september 2015 alle wereldleiders samen een staande ovatie hielden voor het Klimaatakkoord van Parijs. “Ik kan me het enthousiasme van alle leiders nog herinneren, maar helaas is dat enthousiasme niet vanzelfsprekend. Maar toch, als we armoede willen beëindigen en onze planeet willen beschermen, dan is dat een verantwoordelijkheid van ons allen. We are all this together.”

“Gebruik je stem en ik loop met jullie mee”

Ban bracht de voorbije zomer in herinnering om te benadrukken wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. “Jullie hebben in Nederland een hittegolf gehad die sinds 1976 niet meer was voorgekomen. En ook in mijn land was het al even warm. Californië heeft te maken gehad met afschuwelijke bosbranden en overstromingen en orkanen hebben voor veel slachtoffers gezorgd.”

Voor de onderwijsinstellingen in Groningen zijn de gevaren van klimaatverandering reden tot het openen van een kantoor van het Global Adaptation Centre in de Energy Academy in Groningen. In het bijzijn van Hanze-voorzitter Henk Pijlman en de nieuwe RUG-voorzitter Jouke de Vries verrichtte Ban vanmiddag de officiële opening. Ban Ki-moon is voorzitter van de mondiale klimaatcommissie waar het centrum dat in Groningen wordt geopend onder valt.

Ban riep in de Martinikerk de academische gemeenschap op mee te doen aan zijn mondiale initiatief. “Gebruik je stem om je rechten op te eisen en ik zal met jullie meelopen als jullie medestander om onze gezamenlijke missie te verwezenlijken.” Rector Elmer Sterken omarmde die oproep in ieder geval van harte en roemde Ban om zijn jarenlange inzet. “In uw werk voor de VN bent u een van de krachtigste stemmen in de wereld geworden waar het de bescherming van onze planeet betreft.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK