Maurice Limmen nieuwe voorzitter Vereniging Hogescholen

Nieuws | door Frans van Heest
12 oktober 2018 | Een CDA’er ditmaal, voorzitter van de vakbond CNV, wordt voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Maurice Limmen was onder meer gemeenteraadslid in Amsterdam.
Maurice Limmen Foto: NFP

Limmen (46) is afkomstig uit de sociale bloedgroep van het CDA en is invloedrijk in de polder. In Amsterdam en in de landelijke media kreeg hij de meeste bekendheid als voorzitter van de raadsenquête naar het falende miljardenproject de Noord-Zuid lijn. Als gemeenteraadslid in Amsterdam wist hij in zijn eentje met veel gezag in de raad het CDA-geluid te vertolken.

Met de komst van Limmen kennen nu twee onderwijskoepels voorzitters met wortels in de vakbond. Eerder al maakte Ton Heerts de overstap van FNV naar de MBO-Raad. Beide kennen de Nederlandse polder als geen ander. De arbeidsmarkt en de aansluiting daarop zal daarom een belangrijk focuspunt worden voor Limmen. De nieuwe VH-voorzitter zat tevens in de commissie-Frissen zat die de nederlaag analyseerde voor het CDA na de dramatische verkiezingsuitslag in 2010. Een leuk detail is dat Limmen tijdens zijn studie rechten in Amsterdam een dispuutgenoot was van Lodewijk Asscher bij studentenvereniging SSRA.

Een zichtbaar hbo

Limmen krijgt de opdracht het hbo weer zichtbaar te maken naar buiten. Waar de vorige voorzitter Thom de Graaf zich beklaagde bij Kamerleden dat de studentenbonden geen aandacht hebben voor het hbo, kan Limmen deze opdracht nu oppakken. Hij moet er voor zorgen dat het verhaal van het hbo beter verteld wordt naar de buitenwereld. Hij kan mee in het kielzog van zijn oud-vakbondscollega bij het FNV, Ton Heerts die sinds zijn aantreden ook het mbo uitstekend weet te vertegenwoordigen in het politieke en maatschappelijke debat. Dat is ook een wens die leeft bij bestuurders in het hbo, zo werd duidelijk bij het afscheid van Thom de Graaf.

Vanuit de politiek wordt er enthousiast gereageerd, woordvoerder hoger onderwijs van het CDA, Harry van der Molen, benadrukt dat tweederde van de studenten in het hoger onderwijs naar het hbo gaat. Hij ziet uit naar een goede samenwerking.

Net als zijn voorganger en collega’s bij de koepels voor mbo en wo heeft Maurice Limmen geen duidelijke achtergrond in het onderwijs. Limmen zelf zegt dat hij met veel enthousiasme uitkijkt naar het voorzitterschap van de Vereniging Hogescholen. “Ik zie er enorm naar uit in mijn nieuwe rol een bijdrage te kunnen leveren aan het opleiden van de leraren, verpleegkundigen, IT-ers en andere professionals van morgen. Daarnaast wil ik graag mijn bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het hoger beroepsonderwijs. Geen sector is zo belangrijk voor de innovatie van belangrijke economische en sociale sectoren in ons land als die van de hogescholen. Dat ik het boegbeeld mag gaan zijn van die sector is iets om trots op te zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK