Wat wordt de nieuwe quantumcomputer?

Het kabinet gaat op zoek naar nieuwe Nationale Iconen

Verslag | door Tim Cardol
8 oktober 2018 | Het kabinet gaat – net als in 2014 en 2016 – op zoek naar Nationale Iconen die Nederland op het gebied van innovatie en ondernemerschap wereldwijd op de kaart zetten. Wie worden de opvolgers van QuTech en de inmiddels vergeten Bioneedle?
Mona Keijzer op de Innovation Expo Foto Min IENW/Valerie Kuypers

Op de Innovation Expo in de Rotterdamse haven zijn onderzoekers en ondernemers samengekomen om de meest recente innovaties gericht op maatschappelijke uitdagingen voor het voetlicht. Onder de leus ‘Global challenges, Dutch solutions’ is het evenement geïnitieerd door liefst vijf ministeries in samenwerking met onder meer de Vereniging Hogescholen en enkele topsectoren.

Dat betekent dat er een hoop ministers en staatssecretarissen aanwezig zijn in Rotterdam. Zo ziet Kajsa Ollongren kansen voor Nederland op het gebied van de strijd tegen klimaatverandering en voedselschaarste. “Nederland kan het Silicon Valley van Europa zijn. We weten hoe we moeten samenwerking en er is weinig sprake van hiërarchie.”

De drie o’s

Er is sowieso veel sprake van optimistisch vooruitgangsdenken in de Onderzeebotenloods waar de twaalf keynotesprekers hun verhaal vertellen. Ook Mona Keijzer heeft alle vertrouwen in het innovatief vermogen van Nederland. “Voor ons is de samenwerking van onderwijs, overheid en ondernemers, de drie o’s volstrekt normaal. Maar dat is niet overal zo, merk ik als ik op andere plekken in de wereld kom.”

Toch is het de rest van de wereld waar Europa wel degelijk beducht voor moet zijn, stelt WUR-voorzitter Louise Fresco. “De wereld trekt zuid- en westwaarts. Er is een hele grote verandering gaande en Azië en Afrika zijn daarin dominant.” Die visie wordt gesteund door technologieondernemer Peter Hinssen. “Europeanen zeggen altijd ‘ja, maar’,” stelt hij grappend. “Misschien is dat ook de reden dat ze in Europa bleven. Ze durfden destijds niet op de boot te stappen.”

Opschalen is de uitdaging

Hinssen stelt dat Europa er ondanks alle kennis die het in huis heeft, vaak niet in slaagt innovaties daadwerkelijk succesvol op te schalen. “Platforms eten op dit moment de wereld op,” stelt Hinssen, daarbij wijzend op het feit dat alle wereldwijd succesvolle platforms – van Alibaba tot Amazon en WeChat tot Facebook – hun wortels in de Verenigde Staten en Azië hebben.

Waar Nederland een prachtige startupcultuur lijkt te hebben is het niet goed in het opschalen. Ironisch genoeg is de Bioneedle – een schonere vorm van vaccineren voor dierenartsen en in 2014 door het Kabinet uitgeroepen tot Nationaal Icoon – twee jaar geleden failliet gegaan.

Een ander Nationaal Icoon – QuTech – vergaat het beter. Op de Innovation Expo werd bekend dat na Microsoft ook het Finse Bluefors nog naar Delft komt om cryogene technologie voor quantumcomputers te ontwikkelen. Mona Keijzer nam op de Innovation Expo de gelegenheid te baat om aan te kondigen dat er in 2019 weer nieuwe Nationale Iconen zullen worden gezocht.

Net als vorig jaar is Hans Wijers voorzitter van de jury die moet gaan bepalen welke iconen er in september volgend jaar zullen worden voorgedragen. “We willen laten zien hoe trots we zijn op al die innovatieve ondernemers. En dus gaan we weer op zoek naar die fantastische voorbeelden met oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen,” liet Keijzer in Rotterdam weten.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK