Alle Rotterdamse jongeren ICT-vaardig

Nieuws | door Tim Cardol
1 november 2018 | Een jaar geleden zetten onderwijsinstellingen en bedrijven de eerste stappen voor de IT Campus Rotterdam. Het initiatief moet gaan leiden tot nieuwe opleidingstrajecten en lessen in digitale vaardigheden voor alle 50.000 basisscholieren in de havenstad.
Wethouder Saïd Kasmi Foto: Mirjam Lems

“Ik denk dat we allemaal nog wel wat bijscholing kunnen gebruiken,” lacht wethouder onderwijs Saïd Kasmi (D66) als hem gevraagd wordt hoe het zit met de ICT-vaardigheden van het Rotterdamse college. Kasmi is gevraagd met een slag op de gong het officiële startschot van de IT Campus in te luiden.

De IT Campus is een gezamenlijk initiatief van bedrijven als IBM en Rabobank en onderwijsinstellingen als Hogeschool Rotterdam en het Techniek College Rotterdam. De hele onderwijskolom in de regio Rotterdam doet mee, want jongeren moet al op jonge leeftijd vaardigheden in ICT gaan ontwikkelen.

Alle basisscholieren digitaal onderlegd

Hoewel de IT Campus een fysieke locatie heeft op het RDM-terrein, moet het initiatief vooral als platform dienen waarop het onderwijs in samenspraak met de betrokken bedrijven nieuwe projecten gaat starten. Voorbeelden daarvan zijn het versterken van de digitale vaardigheden van 50.000 Rotterdamse basisschoolleerlingen door middel van workshops, en het verrijken van minoren en keuzedelen bij IT-opleidingen door opdrachten, kennis, materialen en begeleiding uit het bedrijfsleven.

Ministers enthousiast over circulaire carrières

Daarnaast zet de IT Campus Rotterdam zich in voor meer hybride docenten en versnelt de campus in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam de ontwikkeling van nieuwe associate degrees. Op deze manieren zijn meer mensen in staat digitale vaardigheden te ontwikkelen, wordt talent verder uitgedaagd en hebben deze mensen bovendien een betere match met de Rotterdamse arbeidsmarkt.

Een sociale werkplaats voor hackers

Anouk Vos is initiatiefnemer van de Cyberwerkplaats waar jongeren die buiten de bestaande schoolsystemen dreigen te vallen trainingen krijgen. “We zijn eigenlijk een sociale werkplaats voor hackers,” zegt Vos, die bij de start van de IT Campus oppert dat kennis van ICT eigenlijk niet langer op school kan worden opgedaan.

Die stelling wordt tegengesproken door lector Peter Troxler (Hogeschool Rotterdam), al constateert ook hij dat de rol van docenten wel aan verandering onderhevig is. “Leerlingen moeten vooral begeleid worden en IT moet de school inkomen. Dat betekent dat docent en student veel meer samen moeten gaan leren.”

Ook wethouder Kasmi staat stil bij de mogelijkheden en bedreigingen van de digitale ontwikkelingen, voor hij het nieuwe platform lanceert. “Toen ik als kleine jongen in de jaren zeventig naar Rotterdam kwam, hadden mijn ouders amper een idee waar ze naartoe gingen. Iemand die nu besluit naar een ander land te emigreren kan zich met alle digitale hulpmiddelen optimaal voorbereiden op zo’n stap. Maar voor veel Rotterdammers gaan die ontwikkelingen te snel, en daarom is dit zo’n belangrijk initiatief.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK