Edith Hooge nieuwe voorzitter Onderwijsraad

Nieuws | de redactie
16 november 2018 | De ministerraad heeft vanmiddag ingestemd met een nieuwe samenstelling van de Onderwijsraad. Edith Hooge wordt de nieuwe voorzitter.
René Kneyber en Edith Hooge in gesprek in De Balie

Vanaf 1 januari is er een nieuwe samenstelling van de Onderwijsraad. Van de tien leden zijn er zeven nieuw. Alleen René Kneyber, Pieter Huisman en Rob Schuur gaan op voor een tweede termijn in de Raad.

Naast de nieuwe voorzitter Edith Hooge is ook Illias El Hadioui benoemd. El Hadioui is socioloog en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit. Deze zomer schreef ScienceGuide nog een groot profiel over hem. Daarnaast stond de onderwijsonderzoeker in 2017 al in de ScienceGuide Tip 5.

Gelijke kansen in diverse klassen

Naast Hooge en El Hadioui zijn nog vijf nieuwe leden aan de Onderwijsraad toegevoegd. Jasmijn Hamakers-Kester is rector van het Vathorstcollege in Amersfoort. Cor Montfort is universitair hoofddocent publiek bestuur aan de Universiteit van Tilburg. Susan te Pas (Universiteit Utrecht) is hoogleraar, cognitieve psychologie van het hoger onderwijs. Monique Volman is hoogleraar onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. Tot slot is ook Herman van de Werfhorst benoemd. Hij is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Hooge evalueerde de prestatieafspraken

De nieuwe voorzitter Edith Hooge is hoogleraar Onderwijsbestuur bij TIAS aan de Universiteit van Tilburg. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de governance in het (hoger) onderwijs. Ook is zij toezichthouder bij de Universiteit van Amsterdam. Hooge evalueerde als lid van de Commissie van de Donk de prestatieafspraken. Van dat rapport is overigens weinig terecht gekomen. Zowel studentenbonden, de koepels als ook de politiek waren weinig onder de indruk van de aanbevelingen uit dit rapport.

Onlangs ging Hooge in de Balie in discussie met haar nieuwe collega-lid van de Onderwijsraad René Kneyber, die daar zijn nieuwe boek presenteerde. Zij vond dat Kneyber zich veel te veel afzette tegen onderwijsbestuurders die niet transparant zouden zijn over de onderwijsuitgaven.

In het onderwijs worden nepafspraken gemaakt met nepvertegenwoordigers

Hooge verzette zich hevig tegen dit beeld. “Het onderwijs is geen bedrijfsleven. Het onderwijs is geen kwestie van: we gaan er zoveel instoppen en we krijgen er zoveel voor terug. Dat hele return on investment-denken dat is wat ik heel erg bij jou zie. Natuurlijk moet er verantwoording zijn. Het is publiek geld, maar ik denk dat het probleem van het beleid van de afgelopen jaren ook juist dit soort van denken is.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK