Lectoren moeten groot leren denken met prijs van € 500.000

SIA en VH introduceren volgend jaar de Deltapremie. Een tweejaarlijkse prijs voor twee lectoren.

Nieuws | de redactie
23 november 2018 | SIA en de Vereniging Hogescholen introduceren volgend jaar de Deltapremie. Een tweejaarlijkse prijs voor twee lectoren die aantonen, dat de tijd van de bescheiden onderzoeksopzet en kleinschaligheid van projecten uit de begintijd van lectoraten, definitief voorbij is.
Michael van Straalen (SIA) kondigt deltapremie aan tijdens Congres – Foto: Twitter SIA

Op het SIA jaarcongres Denk Groot in Nieuwegein benadrukte voorzitter Michaël van Straalen dat het belang van het praktijkgericht onderzoek alleen maar zal toenemen. Inmiddels zijn er 700 lectoren actief in het hbo. Om onderzoek met veel ambitie en schaalgrootte te stimuleren, introduceren SIA en de Vereniging Hogescholen volgend jaar de Deltapremie. Deze geldprijs van 500.000 wordt om het jaar toegekend aan  twee lectoren, die aantonen grootschaliger onderzoek met grote impact te kunnen vormgeven. De inschrijving voor kandidaten begint voorjaar 2019.

Winst voor voorkomen van blessures

Codarts heeft de de RAAK-award publieksprijs van 10.000 voor praktijkgericht onderzoek gewonnen, zo werd tijdens het congres bekendgemaakt. De jury beoordeelde een online tool om de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars te bewaken, als beste inzending.

Doel is het voorkomen van blessures. De tool wordt reeds gebruikt door leden van het Nationale Ballet en het Scapino Ballet. De informatie die individuele dansers in de praktijk ontvangen, heeft al geleid tot aanpassingen van oefeningen. Codarts zet zich in om het programma breder toepassing te laten vinden, zoals bij professionele voetbalclubs. De jury toonde zich gevoelig voor de brede gebruiksmogelijkheden van het concept.

Kunstmatige riffen en knuffelrobots

Ook de andere genomineerde projecten werden tijdens het congres in het zonnetje gezet. Zo ontwikkelde Hogeschool Van Hall Larenstein een concept voor de aanleg van kunstmatige riffen en presenteerde Zuyd Hogeschool een knuffelrobot voor gebruik door mensen die langdurige zorg nodig hebben. De twee hogescholen werden respectievelijk derde en tweede.

Het project van Inholland om de bekende CRISPR/Cas technologie in te zetten in de agrosector, opnieuw Van Hall Larenstein met een project rond water en de Hanzehogeschool met een initiatief om methaangas in te zetten ter vervanging van aardgas waren de andere genomineerden voor de RAAK-award.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK