Make IT Work derde winnaar Pro-Motor Award

Nieuws | de redactie
28 november 2018 | Het initiatief van de HvA om mensen zonder ICT-achtergrond samen met bedrijven om te scholen is de derde winnaar van de Pro-Motor Award. "De IT-sector is lastig om het onderwijs op aan te sluiten, omdat de ontwikkelingen heel hard gaan. Juist omdat de sector zo verandergevoelig is, is dit project zo vol van potentie.”
Een deelnemer aan Make IT Work Foto: Maarten Noordijk

In het Acht+ Meerwarenhuis, een leer- werkplek in Amersfoort, kreeg het project van de Hogeschool van Amsterdam vandaag uit handen van juryvoorzitter Mariette Hamer de prijs uitgereikt. Belangrijk voor de jury was dit jaar dat de projecten nadrukkelijk een bijdrage leveren aan de versterking en vernieuwing van de mogelijkheden van Leven Lang Ontwikkelen vanuit de Centres of Expertise en Centra voor Innovatief Vakmanschap en de betrokken opleidingen en instellingen.

Hamer nam bij de uitreiking de tijd om te zeggen dat de jury onder de indruk was van alle genomineerden. “Wat heel mooi is dat we bij alle vijf nominaties een grote aansluiting is op de maatschappelijke en economische uitdagingen in onze samenleving. Van de energietransitie, tot smart industrie, tot de gezondheidszorg en het tekort aan docenten. We willen jullie daar heel erg voor bedanken.”

Internationale waardering

Uiteindelijk voldeed Make IT Work het best aan de criteria die de jury had gesteld. Wat de jury daarbij met name opviel is de internationale waardering die Make IT Work heeft gekregen. “Het project wordt Europees erg gewaardeerd en geldt als een model dat door de Europese Commissie wordt verspreid in andere landen in het kader van de skills-strategie van het programma Digital Europe.”

Ook de mogelijkheid om het project verder uit te breiden, kan op lof van de jury rekenen. “Het initiatief laat nu al zien, dat het nadrukkelijk opschaalbaar is en overdraagbaar naar andere opleidingsvormen in het beroepsonderwijs en vormen van samenwerking van bedrijven en overheden daarmee. Men werkt al met collega-instellingen in heel andere landsdelen om hier concreet invulling aan te geven.”

Jurylid Izaak Dekker is onder de indruk van de cijfers die het Amsterdamse project kan overleggen. “Make IT Work heeft al 276 studenten kunnen afleveren en 83 bedrijven aangesloten. Dat zijn hele indrukwekkende nummers. De IT-sector is lastig om het onderwijs op aan te sluiten, omdat de ontwikkelingen heel hard gaan. Juist omdat de sector zo verandergevoelig is, is dit project zo vol van potentie.”

De vijf genomineerden voor de Pro Motor Award

Tekort aan informatietechnologen aangepakt

In het project Make IT Work werft de hogeschool met bedrijven werknemers zonder achtergrond in ‘tech’ en biedt hen via omscholing nieuwe functies als IT-medewerker op hbo-niveau. Zo wordt de relatief hoge werkloosheid onder sommigen groepen hoger opgeleiden en het tekort aan informatietechnologen tegelijk aangepakt Het leren gebeurt deels op het eigen werk, deels op de hogeschool.

Via ‘Make IT Work’ hebben honderden mensen inmiddels werk gevonden bij zo’n 85 deelnemende ondernemingen. Daarvan is een derde vrouw, wat een relatief hoog aandeel is voor deze sector. Het concept vindt elders in het land inmiddels navolging, onder andere in Hilversum. Make IT Work is met het winnen van de Pro-Motor Award de opvolger van de Food Process and Tech Campus in Zaanstad die de prijs in 2017 in ontvangst mocht nemen.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK