Meer dan een gymzaal met knipperende lampjes

Nieuws | door Tim Cardol
15 november 2018 | Normaal zijn datacentra tamelijk gesloten bolwerken waar enkel en alleen grote hoeveelheden data worden opgeslagen. Een nieuw datacentrum op de Zernikecampus in Groningen gooit nadrukkelijk de deuren open, zodat studenten, onderzoekers en bedrijven volop kunnen experimenteren.
Minister Van Engelshoven verricht de opening van d’Root

Minister Ingrid van Engelshoven verrichtte in Groningen de opening van het d’Root datacenter van Bytesnet. “Het is mooi dat de opslag van data hier wordt gekoppeld aan een lab. Het is volgens mij uniek dat zo’n centrum ook echt op een locatie staat waar het gepaard gaat met onderzoek in hbo en wo.”

Volgens de minister past de start van d’Root bij een bredere ontwikkeling in het onderzoek om naast onderzoeksresultaten ook de bijbehorende data open te delen. “We zijn hard bezig – samen met Duitsland en Frankrijk – om het GO FAIR Het GO FAIR initiatief moet er voor zorgen dat nu gefragmenteerde en ongestructureerde data in de toekomst 'Findable', 'Accessible', 'Interoperable' en 'Re-usable' worden. initiatief de standaard te laten worden in Europa. In november lanceren we de European Open Science Cloud. Ik denk dat we daar grote sprongen in de wetenschap mee gaan zetten.”

Kansen voor student en ondernemer

Hanze-voorzitter Pijlman nam bij de opening de gelegenheid te baat om aan te kondigen dat de hogeschool in februari van start gaat met een master Data Science. “Dit is een onderwerp dat in heel veel verschillende vakgebieden gebruikt kan worden. Wat hier is neergezet biedt daarbij hele mooie mogelijkheden voor onze studenten.”

Niet alleen het onderwijs en onderzoek gaat gebruikmaken van de voorzieningen van d’Root. Ook het bedrijfsleven kan zich melden met specifieke vraagstukken. CEO van Bytesnet Peter de Jong hoopt dan ook dat het centrum een trekker kan zijn voor nieuwe bedrijvigheid. “We willen dat d’Root ten goede komt aan de noordelijke regio en haar ICT-ecosysteem. Het Datalab bijvoorbeeld is een plek waar wij samenwerking faciliteren, en waar nodig aanjagen, tussen wetenschappers, scholen, studenten en bedrijven.”

Iedere student naar een innovatiewerkplaats

Voor de Hanzehogeschool is het datacentrum een nieuwe innovatiewerkplaats. De hogeschool heeft zich ten doel gesteld dat in 2020 alle studenten in ieder geval een deel van hun studie in een innovatiewerkplaats volgt.

Roland Hiemstra is directeur van de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool waar studenten en onderzoekers samen met bedrijven aan ICT-vraagstukken werken. “We richten ons primair op ICT en media, maar de toenemende digitalisering raakt natuurlijk vrijwel alle sectoren. Denk ook aan onze studenten healthy ageing die in toenemende mate met technologie te maken krijgen.”

“Dat onze studenten nu in zo’n datalab aan de slag kunnen voegt denk ik wel echt iets toe aan onze campus. Het is mooi dat dit datacentrum naast een gesloten gedeelte ook een open plek heeft waar zij kunnen leren en onderzoeken.” Zoals een van de aanwezige ondernemers het opmerkt. “Als ik normaal in zo’n centrum kom beperkt het zich tot gymzalen vol knipperende lampjes, maar hier zit een laagje bij.”

Van Engelshoven mocht aan het slot van het vraaggesprek op moderne wijze de opening van d’Root voltrekken. Waar een afdruk van de duim voor de initiatiefnemers op de campus volstond, daar moest de minister een irisscan maken om het centrum definitief voor geopend te verklaren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK