Vijf smaakmakers in Leven Lang Ontwikkelen

Nieuws | de redactie
23 november 2018 | Op woensdag 28 november wordt in Amersfoort voor de derde keer de Pro-Motor Award uitgereikt. De jury heeft vijf projecten genomineerd die invulling geven aan het thema Leven Lang Ontwikkelen.
Een deelnemer aan Make IT Work Foto: Maarten Noordijk

Juryvoorzitter Mariette Hamer liet onlangs op ScienceGuide al weten dat de prijs een impuls is voor de regionale samenwerking in mbo en hbo. “Opleidingen hoeven het niet alleen te doen, bedrijven hoeven het niet alleen te doen, lokale overheden niet, werknemers niet. Leven lang ontwikkelen doe je samen en doe je toekomstgericht. Kortom, precies wat de Pro-Motor Award beloont en aanwakkert.”

Het is al lang geen leven lang leuteren meer

De vijf door de jury genomineerde projecten zijn evenredig verdeeld over het mbo en hbo. Drie projecten zijn afkomstig van hogescholen (HAN, HvA, Fontys) terwijl twee projecten in samenwerking met een ROC tot stand zijn gekomen. Alle projecten richten zich op het bijscholen, opscholen en omscholen van mensen die anders verloren gaan voor de sector.

Foto: Maarten Noordijk

1] De Power Course – Hogeschool Arnhem Nijmegen / Sustainable Electric Energy Centre of Expertise

De HAN richt zich samen met hoogspanningsnetbeheerder Tennet op de bij- en opscholing van nieuwe en huidige medewerkers van duurzame energiebedrijven. Het project weet volgens de jury een diverse doelgroep te bereiken en laat via een minor ook studenten uit andere domeinen met het onderwerp kennismaken.

HR-directeur Veronique Gremmen (Tennet) noemt de minor een schot in de roos. “We zien nu dat ruim 70% van de voltijdstudenten die een Power Minor volgde in de energiesector aan de slag is gegaan. En met de energietransitie voor de deur is dat geen overbodige luxe. Een cadeau voor de hele energiesector dus.”

2] Open Learning Labs – Fontys Hogeschool / Eindhoven Centre of Expertise High Tech Systemen en Materialen

Het initiatief van het Fontys Centre of Expertise HTSM combineert allerlei leervormen voor studenten en werknemers in High Tech en agro-technische sectoren. Deelnemers leren in hun eigen omgeving en eigen tempo online, maar doen ook mee aan zogenaamde Lab-sessies om live te leren van experts.

Er wordt ook multidisciplinair gewerkt met andere opleidingen en sectoren, zoals die in de zorg, de 3D-ontwikkeling, agro-tech en robotica. Met de opzet van de Open Learning Labs trekt men de betrokken bedrijven en hun medewerkers de hogeschool binnen, zodat kennisuitwisseling met zowel, docenten, lectoraten als studenten mogelijk wordt.

Deelnemer Jeroen Leermakers noemt het deelnemen in het lab een interessante ervaring: “Thuis eerst in eigen tempo mijn robotkennis verrijkt met het onlinemateriaal. Daarna in het practicum lab een zeer interessante sessie met de leraar gehad. Ik vond het zo boeiend dat ik na de sessie robotarmen, ook nog de module mobiele robots heb gevolgd.”

3] Beyond – Academy for medical devices and logistics, ROC Leeuwenborgh, Zuid Limburg

Het project ‘Beyond, Academy for medical devices and logistics’ is een samenwerking van een groot cluster van medische bedrijven en organisaties samen met het mbo in Limburg. Daardoor is een initiatief ontstaan, dat zowel binnen de opleidingen als binnen de bedrijven mensen bijschoolt in het kader van de razendsnelle ontwikkelingen in deze vakgebieden.

Wat is de waarde van robotchirurgie?

Het initiatief richt zich op verschillende niveaus. En er is een ‘voorportaalbedrijf’ opgezet voor de opleiding/trainingen om zij-instromers te kunnen laten snuffelen en wennen aan werken in deze cluster. Dit richt zich vooral op mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals Wajong’ers en statushouders. Men heeft inmiddels 40 van hen via dit voorportaal van ongeveer drie maanden kunnen doen instromen. Het bedrijf Manpower biedt een baangarantie bij het doorlopen van deze fase. Inmiddels hebben deze opleidingstrajecten geleid tot het uitgeven van 150 diploma’s.

Zo is er de 24-jarige Ali Noori, die zeven jaar geleden naar Nederland kwam na hij vluchtte uit Irak. Nu fietst hij sinds begin 2018 iedere dag naar zijn werk, heeft al een mbo-diploma op zak en heeft plannen om zich verder te bekwamen in het ICT-veld.

4] Make IT Work – Hogeschool van Amsterdam en Nederland ICT

In het project ‘Make IT Work’ werft de hogeschool met bedrijven werknemers zonder achtergrond in ‘tech’ en biedt hen via omscholing nieuwe functies als IT-medewerker op hbo-niveau. Zo wordt de relatief hoge werkloosheid onder sommigen groepen hoger opgeleiden en het tekort aan informatietechnologen tegelijk aangepakt Het leren gebeurt deels op het eigen werk, deels op de hogeschool.

Via ‘Make IT Work’ hebben honderden mensen inmiddels (nieuw) werk gevonden bij zo’n 85 deelnemende ondernemingen. Daarvan is een derde vrouw, wat een relatief hoog aandeel is voor deze sector. Het concept vindt elders in het land inmiddels navolging, onder andere in Hilversum.

Een van de nieuwe cursisten die op het Media Park van start gaat, is Witho Oost: “Ik verwacht binnen het komende jaar een stevige basis te kunnen leggen in mijn kennis en vaardigheden van Java en de IT-architectuur.” De tot bestuurskundige en journalist opgeleide Oost werkte de laatste tien jaar vooral in de markt van de online content. “Sinds drie jaar heb ik het gevoel als ik met IT’ers samen zit: ik wil doen wat jullie doen!”

5] Extra Strong – ROC Mondriaan Haaglanden

Het initiatief Extra Strong richt zich op het leren van ‘kwetsbare medewerkers’ in zorg en welzijn, die geraakt worden door de vele veranderingen in hun vak en sector. Vanwege hun ervaring en inzet van vaak vele jaren is het van belang dat deze groep behouden wordt voor de sector. Daarom is het aanbod doelgericht en focust zich op het voorkomen van uitval in de beroepspraktijk van mensen op mbo2 niveau voor wie opscholing naar het gewenste mbo-3 niveau te veel gevraagd blijkt of die eerst weer een positieve leerervaring nodig hebben.

Het project biedt meer maatwerk waardoor mensen voor wie taal en rekenen mogelijk obstakels zijn om op mbo-3 niveau een diploma te halen, toch behouden blijven voor het werk in de zorg. Inmiddels hebben 40 mensen deelgenomen en zij blijken er in hun dagelijks werk er duidelijk baat bij te hebben. Marjolijn van der Meer, directeur zorg en welzijn: “Maatwerktrajecten voor mensen die zich al jarenlang met hart en ziel inzetten voor hun cliënten zijn een meerwaarde voor hun duurzame inzetbaarheid.”

Woensdag 28 november wordt de winnaar van de Pro-Motor Award om 17.00 bekendgemaakt in Amersfoort. Aanmelden kan hier!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK