Hbo en wo vinden elkaar in masteronderwijs

De Universiteit Leiden en Saxion zetten eerste stappen voor ontwikkeling master Applied Archeology

Nieuws | de redactie
30 januari 2019 | De Universiteit Leiden en Saxion slaan de handen ineen voor een gezamenlijke mastertrack toegepaste archeologie. Uiteindelijk doel is een hele professionele master te ontwikkelen.
Anka Mulder (Saxion) en Hester Bijl (Universiteit Leiden)

De nieuwe masterspecialisatie Applied Archeology bevindt zich op het snijvlak van toegepast en academisch onderwijs. Het is voor het eerst dat in Nederland een dergelijke specialisatie in de archeologie wordt aangeboden. Het doel is het arbeidsmarktperspectief van jonge archeologen en erfgoedexperts verbeteren.

Kans om door te stromen in master

Het initiatief voor de samenwerking werd gelegd door de Universiteit Leiden. Vorige week tekenden Saxion-voorzitter Anka Mulder en Hester Bijl (vice-rector Universiteit Leiden) een intentieverklaring om te komen tot de nieuwe specialisatie te komen. De twee onderwijsbestuurders kennen elkaar nog van hun tijd bij de TU Delft. Bijl was daar decaan van de faculteit Luchtvaarttechniek, Mulder was vicevoorzitter van het College van Bestuur.

Het opleidingstraject gaat in september in Leiden van start. Studenten zullen in de mastertrack worden opgeleid als toekomstig projectleider voor archeologisch veldwerk en als erfgoedspecialist bij overheden. De initiatiefnemers verwachten dat de studenten voor één derde afkomstig zijn van Saxion, één derde van de Universiteit Leiden en één derde van elders. De masterspecialisatie is voor de hbo-bachelorstudenten een kans om door te stromen naar een masteropleiding.

In de studie zal de nadruk liggen op twee gebieden: het vertalen van wetenschappelijke onderzoeksvragen in een onderzoeksstrategie voor het veld met aandacht voor de nieuwste onderzoeksmethoden- en technieken. Het tweede terrein is de aandacht voor publiek en samenleving en de plaats van de archeologie in de ruimtelijke ordening en ontwikkeling. Een bedrijfsstage maakt deel uit van de studie.

Logische samenwerking

Suzan Veldhuis, directeur van de School of Business, Building & Technology, van Saxion spreekt van een logische samenwerking. “De Universiteit Leiden biedt archeologie op een heel hoog niveau aan. Tegelijkertijd zien zij dat er vanuit het werkveld behoefte klinkt tot praktisch geschoolde erfgoedspecialisten die wel een masterdiploma hebben. Dat kunnen we straks bieden.”

Volgens Veldhuis is er nu nog sprake van een masterspecialisatie, maar is het de bedoeling dat er in de toekomst een hele hbo-master aangeboden gaat worden. “Daarvoor moet natuurlijk nog wel het een en ander gebeuren, dus we beginnen nu met deze masterspecialisatie.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK