University of York en Maastricht werken samen in afwachting van Brexit

Nieuws | door Tim Cardol
23 januari 2019 | “Tot de finale beslissing over de Brexit is samenwerking met Britse universiteiten gewaarborgd, maar wat daarna komt weet niemand.” Martin Paul (Maastricht University) probeert nu een veilige omgeving te creëren waarbinnen toch kan worden samengewerkt.
University of York Foto: John te Slade

In reactie op een aanstaande Brexit haalt de University of York de banden aan met het Europese vasteland. Een deal van €3,4 miljoen met Maastricht University moet er voor gaan zorgen dat de universiteiten samen onderwijs- en onderzoeksprogramma’s gaan opzetten.

Partnerschap in onderwijs en onderzoek

De samenwerking tussen York en Maastricht is niet nieuw. Begin vorig jaar werden de eerste stappen voor een partnerschap tussen beide universiteiten al verkend. “De Britse universiteiten zijn nog steeds ‘een powerhouse’ internationaal gezien, dus wij kunnen veel winnen bij de samenwerking met Britse topstudenten en onderzoekers,” stelde collegevoorzitter Martin Paul destijds.

Britse universiteiten zoeken routes om Brexit

De toenadering krijgt nu concreet vorm. De komende drie jaar investeren beide universiteiten samen €3,4 miljoen. In een verklaring laat de York University weten onder meer gezamenlijke PhD’s te willen gaan aanbieden rond het thema public health. Daarnaast wordt samengewerkt op het gebied van onderwijs, onderzoek en de uitwisseling van studenten. Dit alles vindt plaats onder de vlag van het York Maastricht PartnershipPlatform (YMP), een nieuw virtueel instituut. De plannen worden voor aanvang aan de Dies Natalis in Maastricht gepresenteerd.

“Brexit zal invloed hebben op Britse universiteiten,” zegt York-voorzitter Saul Tendler. “Dit partnerschap zorgt ervoor dat York voorbereid, veerkrachtig en klaar is om te reageren op de veranderende geopolitieke omstandigheden die we zullen gaan tegenkomen.”

Voor met name de University of York is de samenwerking met Maastricht van belang omdat de Britten vrezen bij een ‘no-deal Brexit’ hun toegang tot Horizon Europe en Erasmus+ te verliezen. Op dit moment is het onderzoeksbudget van University of York voor 15% afhankelijk van subsidies uit de EU. “York en Maastricht willen een duurzame, lange termijn partnerschap aangaan, gebaseerd op gedeelde waarden en ambities,” zegt Tendler.

Een veilige omgeving in afwachting van Brexit

In reactie op de nieuwe plannen laat Martin Paul weten dat met de plannen nu een systeem wordt gecreëerd om de reeds bestaande samenwerkingen te waarborgen. “We willen een tijdelijk veilige omgeving bieden aan onderzoekers en studenten in afwachting van welke structuur er na de Brexit gaat ontstaan. Als we dit niet doen is het gevaar dat alles uit elkaar valt.”

Paul spreekt veel met collega’s in Groot-Brittannië en merkt dat met name de huidige onzekerheid gevreesd wordt. “Men wil bewaken wat er al aan samenwerking bestaat en wil graag duidelijkheid over hoe de spelregels er na de Brexit uit gaan zien. Of er al dan niet aanspraak gemaakt kan worden op middelen uit Horizon Europe en Erasmus+. Of er vergelijkbare afspraken komen zoals nu Zwitserland, Noorwegen en de Verenigde Staten die hebben.”

Tendler stelt dat de samenwerking met Maastricht University voor York op een cruciaal moment komt. “Dit partnerschap laat onze toewijding zien om samen te werken met een van de leidende instituten in Europa. Europese wetenschappelijke samenwerking en de uitwisseling van studenten en medewerkers zullen de mondiale uitdagingen waar we voor staan helpen oplossen en bijdragen aan de loopbanen van onze huidige en toekomstige onderzoekers.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK